Predstavljen projekat izgradnje Nacionalnog stadiona

Nacionalni stadion Srbija trebalo bi da ima kapacitet između 50 i 55.000 gledalaca, a njegove potencijalne lokacije su stadioni Crvene zvezde, Partizana i Rada, zatim Borča, Altina…

Fudbalski savez Srbije (FSS), ambasada Velike britanije i kompanija “Mejs” predstavili su projekat izgradnje Nacionalnog stadiona, koji će omogućiti da se Srbije kandiduje za jednog od organizatora Evropskog šampionata 2020. godine.

Predsednik FSS Tomislav Karadžić rekao je da bi današnji dan mogao da bude zabeležen u istoriji kao početak ostvarenja sna izgradnje Nacionalnog stadiona.

– Pre dve i po godine napravili smo promociju izgradnje Sportskog centra i zahvaljujući hrabrosti uspeli da realizujemo tu ideju, iako su mnogi mislili da ulazimo u nemoguću misiju. Danas imamo centar koji žele da vide mnogi u Evropi, pogotovo oni koji nemaju nešto slično, ali ne možemo da stanemo i trenutak je da iskoračimo prema novom zadatku – rekao je Karadžić.

On je dodao da je predsednik UEFA Mišel Platini “izgurao” ideju da se prvenstvo Evrope 2020. godine igra u 13 država,kako bi omogućio zemljama iz regiona da budu organizatori.

– Nijedna zemlje iz jugoistočne Evrope trenutno nije spremna za organizaciju, jer nema neophodne objekte i infrastrukturu, ali uveren sam da bez obzira na ekonomsku krizu, uz pomoć države, britanske ambasade i kompanije “Mejs” možemo da uđemo u projekat i naredne godine se kandidujemo za domaćisntvo – naglasio je Karadžić.

Britanski ambasador Majkl Devenport prvo je čestitao reprezentaciji Srbije na pobedi protiv Škotske, uprkos činjenici da su škotski navijači lopatama postigli bolji rezultat nego nacionalni tim na terenu.

– Delimo ogromnu strast prema fudbalu i na temeljima britansko-srpske posvećenosti prema sportu došlo je do saradnje FSS i kompanije “Mejs”, koja je vodeća u oblasti razvoja sportske infrastrukture i koja je dala veliki doprinos organziaciji Olimpijskih i Paraolimpisjkih igara u Londonu. U Srbiji postoji širok konsenzus da se izgradi multifunkcionalni stadion i uđe se u trku za organizaciju EP 2020. godine – istakao je Devenport.

Čelni ljudi kompanije “Mejs” predstavili su projekat u kojem je FSS inicijator, a ne investitor. Novi objekat trebalo bi da bude javno-privatna investicija gde će država pružiti olakšice za domaćeg ili stranog privatnog investitora.

Nacionalni stadion Srbija trebalo bi da ima kapacitet između 50 i 55.000 gledalaca, a njegove potencijalne lokacije su stadioni Crvene zvezde, Partizana i Rada, zatim Borča, Altina, okolina SC FSS u Staroj Pazovi, lokacije oko bloka 45 i Luka Beograd.

Izgradnja stadiona planirana je u šest faza: inicijacija u kojoj se trenutno nalazi, definisanje urbanističkog plana, projektovanje, ugovaranje radova, gradnja i operativna faza.

Plan je da se prve dve faze završe do aprila 2014. kada ističe rok za podnošenje kandidature za EURO 2020, a stadion bi trebalo da bude završen najkasnije do 2019. godine.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!