Honduras – prilika za popravni

Naredni meč Srbija igra u noći između ponedeljka i utorka, u 2.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Rečenica Meksikanca Havijera Rodrigeza „Spremite se za batine ” u mislima je reprezentativaca Srbije, a u glavi selektora Radovana Đurčića iza paravana briga zbog kadrovskih i problema koje mu pravi kratak period za aklimatizaciju igrača, nekako sramežljivo skrivena je želja za pobedom.

Na vrućem terenu u San Pedro Suli pobeda bi u ovim uslovima za Radovana Ćurčića predstavljala uspeh ravan želji ovdašnjih vlasti da iskorene kriminal i šverc droge u Hondurasu.

Da bi sve eventualne probleme u meču sa Hondurasom predupredio selektor Srbije će izvršiti i neke promene u ekipi koja je razočarala u Meksiku:

– “Uslovi nisu idealni, ali moramo da im se prilagodimo. Sigurno bi bilo puno bolje da smo u utakmice ušli iz trenažnog procesa. Pokušaćemo da osvežimo tim i sa svežim igračima, možda i ranijim izmenama želimo da dođemo do igre i ritma koji bi trebalo da nam donese rezultat” – rekao nam je Radovan Ćurčić.

Promeniće selektor nekolicinu igrača, ali i formaciju. Srbija će, moglo se iz njegove priče zaključiti, iz stila 4-3-3 preći u formaciju 4-2-3-1.

– “Videćemo još, ali evidentno je da Kolarov ne može da igra i da se Mrđa povredio tako da sada imamo samo dva klasična špica u celom timu. Moram da vidim i raspored minuta u celoj ovoj situaciji, da razmišljamo koji igrač da počne i koji može da ga zameni i koliko da iznese minuta. Zaista moramo da razmišljamo.”

U novom sistemu biće i novih igrača:

– “Volkov će dobiti šansu umesto Kolarova, verovatno ćemo ka napred menjati ta tri igrača, trenutno dvojicu bočnih… Ali, o tom – potom. Ninkov je osetio bol u pripoju leve lože i još razmišljam da li će igrati on ili Tomović. Verovatno Tomović… Sa desne strane napada Hondurasa pojavljuje se Alvarez koji je njihov najbolji igrač i treba nam igrač koji će pomoći Volkovu.”

Potvrdio je Ćurčić da će na poziciji levog veznog priliku da igra od početka utakmice dobiti Boško Janković, ali je na pitanje ko će igrati umesto Krasića na desnoj ostao zagonetan:

– “Za tu poziciju imamo pored Jankovića još Tomića, možda Ljajića…”

Ovog puta sa dva klasična zadnja vezna, a tako igra i Honduras, Srbija će pokušati lakše da dođe do lopte nego u Meksiku. Ćurčić je želeo da Kačara, Kuzmanovića i Ninkovića zadrži zajedno na terenu, a fudbaler Dinama dobio bi ofanzivnije zadatke, ali je i na pitanje ,,Zar protiv prgavih reprezentativaca Hondurasa nije logično da dvojica zadnjih veznih budu Kačar i Petrović,, , odgovorio pozitivno:

– “Razmišljam i o Petroviću. I to mi je opcija…”

Ko god da zaigra, brza igra je bila i ostala problem reprezentacije Srbije.

– “Srpska reprezentacija može da odigra brzo i mnogo brže nego protiv Meksika. Pravovremena kretanja, oslobađanje lopte na vreme, kretanje bez lopte, sve su to neke stvari koje moraju da se sinhronizuju i da imamo mnogo tačniji pas nego što smo imali. Mirne glave smo analizirali gde smo grešili protiv Meksika i pokušali da izvučemo pouke iz te utakmice. U suštini je osnovni problem što smo bili daleko od igrača i što u prvih 15 minuta nismo mogli da odgovorimo. Pritisak nam u defanzivi na igrače sa loptom nije bio dobar, ustvari bio je dosta slab. Iz neprestanog lutanja, nismo imali dovoljno svežine da odigramo konkretnije. Svesni smo da nas sada očekuje sasvim drugačija utakmica i moramo da se pripremimo za nju. Teren je natopljen vodom zbog kiše, to nam takođe stvara određene probleme.”

Vremena za aklimatizaciju nema. Kiša koja stalno pada, niski oblaci i bogata vegetacija u Hondurasu boravak u ovoj zemlji čine teško podnošljivim.

– Razgovarali smo i sa stručnjacima za fizičku pripremu na tu temu i vrlo je teško u tako kratkom periodu napraviti aklimatizaciju kakva je potrebna. Taj problem zavisi i od individualnih sposobnosti igrača. Neko lakše podnosi, neko teže.

Na kraju uz sve srpske probleme, pred Radovanom Ćurčićem je i rival:

– “Kažu da je stadion rasprodat i da je interesovanje ogromno. Mogli smo to da zaključimo i prilikom dolaska jer nas je dočekalo puno novinara. Rekli su nam i da će atmosfera na tribinama biti mnogo vrelija nego što je bila u Meksiku. Imali smo sastanak, pričali i o Hondurasu. Možda Honduras nije tehnički na nivou Meksika međutim u brzinskim sposobnostima i snazi je i fizički jači. Čeka nas slična utakmica, biće nam potrebno dosta pažnje i snage da bismo parirali. Jedan segment moramo da poboljšamo u odnosu na meč sa Meksikom, a to je da protiv Hondurasa posed lopte bude mnogo bolji. Kroz tečniju igru možemo da napravimo nešto – zaključio je Radovan Ćurčić.

Kačar se vratio i izborio

Fudbalska javnost u Srbiji pita se da li je Ćurčić izvršio dovoljno promena u ekipi da bi nacionalni tim zaista postao novi i bolji nego što je bio u kvalifikacijama za EP:

– Malo vremena je prošlo od utakmice koju smo svi teško podneli i koju još osećamo i trebaće vremena da se to sredi. Dug je period i sve treba dobro sagledati, a ja se iskreno nadam da će se pojaviti igrači koji će biti istinsko osveženje u reprezentaciji. Mislim da smo i u Meksiku nešto dobili. Svaka utakmica nešto novo donosi. Ne volim da izdvajam, ali mislim da je recimo Gojko Kačar pokazao da je jedan od igrača na koje može da se računa u narednom periodu. To su pozitivne kritike a ostalo bih ostavio kad se završi ova turneja.

Kahriman na golu

Vladimir Stojković je položio drugi prijemni u nacionalnom timu, ali protiv Hondurasa će na gol Damir Kahriman:

– To je bio plan i pre polaska – da dva golmana brane po jednu celu utakmicu – potvrdio je Radovan Ćurčić.

Srbija 4-2-3-1: Kahriman, Tomović, Ivanović, Rajković, Volkov, Kačar, Kuzmanović, Tomić, Ninković, Janković, Žigić

Honduras 4-4-2: Valaderes, Sabilon, Čavez, Leveron, Figueroa, Alvarez, Espinola, Delgado, Žulio Cezar, Bengston, Velkom..

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!