Pižon Petrović – 50. selektor reprezentacije

Dosadašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić, koji je danas odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS) smenjen sa te funkcije, 49. je stručnjak koji je sedeo na klupi našeg državnog tima od 1920. godine.

Antićev naslednik Vladimir Petrović Pižon postao je 50. predvodnik reprezentacije i četvrti stručnjak koji će raditi sa najboljim fudbalerima Srbije od njenog osamostaljenja 2006. godine.

Najduži selektorski staž imao je Ivica Osim, koji je na klupu “plavih” seo 29. oktobra 1986. godine nakon neuspeha u kvalifikacijama za šampionat sveta u Meksiku, a napustio je 23. maja 1992, neposredno uoči Evropskog prvenstva u Švedskoj, na kome Jugoslavija nije učestvovala zbog sankcija.

Nekadašnji reprezentativac i kasnije veoma uspešni trener sarajevskog Željezničara i Partizana samostalno je vodio A selekciju na 51 utakmici, a u komisiji sa Ivanom Toplakom na još tri meča, što ga čini rekorderom.

Kao selektori Jugoslavije neporaženi su bili Stevan Vilotić (zabeležio dva nerešena rezultata na isto toliko mečeva) i Dražan Jerković, čiji su izabranici u jedinom meču pobedili.

Suprotan učinak, odnosno skor bez pobede, sa reprezentacijom imaju Todor Sekulić, Dušan Zinaja i Ante Mladinić.

Jedinstven primer je Slavko Luštica, koji je nepunih pet meseci obavljao funkciju prvog trenera državnog tima, a u tom periodu “plavi” nisu odigrali nijednu zvaničnu utakmicu.

Bivša Jugoslavija bila je poznata kao zemlja u kojoj se rado prihvatala praksa kolektivnog odlučivanja, pa je takvu sudbinu delila i reprezentacija naše zemlje.
Od 1945. do 2001. godine najbolje fudbalere sa ovih prostora predvodilo je čak 14 selektorskih komisija. Najbrojnije, kojima je Savez pribegavao u tri navrata, činilo je čak pet članova.

Od raspada zajedničke države 1992. godine državni tim Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i samostalne Srbije predvodila su desetorica trenera i jedna komisija, koju su 2001. godine činili Vujadin Boškov, Ivan Ćurković i Dejan Savićević.

Jedini stranac koji je imao čast da predvodi srpsku reprezentaciju bio je Španac Havijer Klemente. “Mali Napoleon” došao je na velika vrata na kormilo “belih orlova”, ali je nakon neuspeha u kvalifikacijama za kontinentalno prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj smenjen.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!