Na aukciji srebrna medalja sa Evropskog prvenstva 1968?

Neko iz sastava reprezentacije Jugoslavije (ili član njegove porodice) koja je u finalu Evropskog prvenstva poražena od Italije pre više od pola veka, odlučio je da se odrekne odličja.

Srebrna medalja za učešće u finalu Evropskog prvenstva u fudbalu 1968. u kojem je fudbalska reprezentacija Jugoslavije poražena nakon dva antologijska meča od domaćina Italije (1:1 i 0:2) pojavila se na renomiranom aukcijskom sajtu eBay.

U ponudi stoji da je reč o odličju osvojenom na Evropskom šampionatu 1968. u Italiji. Proizvođač je čuvena švajcarska juvelirska kuća Higuanin, na naličju medalje je fudbalska lopta i mapa Evrope, dok je na zadnjoj strani na francuskom izgraviran natpis Finalisti Evropskog prvenstva 1968. Medalja je u izuzetnom stanju, sa očuvanom trakom i u originalnom pakovanju.

Početna cena je 5,000 britanskih funti (oko 5,500 evra), a aukcija traje do 30. jula. Navodi se da je medalja pripada(la) jugoslovenskom reprezentativcu, te da će pobednik nakon aukcije dobiti ime igrača.

Fudbalska reprezentacije Jugoslavije je dva puta igrala u finalima evropskih prvenstava i oba puta je poražena. Prvi put 1960. na tadašnjem Kupu nacija od selekcije SSSR-a, nakon produžetaka 2:1 i drugi put od Italije u Rimu 1968. godine nakon 180 minuta (1:1, 2:0).

U tom ponovljenom finalu protiv Italijana, selektor Rajko Mitić i trener Branko Stanković izveli su tim u sastavu: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Milan Damjanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Dobrivoje Trivić, Vahidin Musemić, Jovan Aćimović i Dragan Džajić.

Stariji ljubitelji fudbala sa gorčinom u ustima se sećaju da je Jugoslavija bila za klasu bolja od Italijana u prvom susretu odigranom 8. juna 1968., ali je zahvaljujući krajnje pristrasnom sudiji Gotfridu Dinstu iz Švajcarske vodila samo sa 1:0.

Fenomenalni Dragan Džajić dao je vodeći gol u 39. minutu, a neposredno posle toga tako je rukama srušen s leđa da bi, kao što je napisao jedan italijanski novinar, i sam selektor Italije Feručio Valkaređi svirao penal, no Dinst je zažmurio…

Do kraja susreta, švajcarski arbitar kočio je sve akcije našeg tima, izmišljao prekršaje protiv Jugoslovena, posebno u zoni šuta, sve dok Domengini u 80. minutu nije izjednačio iz jednog od silnih slobodnih udaraca.

Pošto produžeci nisu doneli promenu rezultata, dva dana kasnije igrana je nova utakmica u kojoj više nismo imali šansu, Italija je u tim uvela pet novih, svežih fudbalera i pobedila sa 2:0.

“Na EP-u ’68. imali smo odličnu ekipu i postigli smo dobar rezultat. Da se Ivica Osim nije povredio i da su sudije bile objektivnije, možda smo mogli i da budemo prvaci. Za mene je to takmičenje bilo prelomno jer sam dobio internacionalnu potvrdu svojih igračkih sposobnosti. Posle tog takmičenja je odmah usledio i poziv iz FIFA da igram za Tim sveta”, prisećao se godinama kasnije Dragan Džajić.

Inače, nije retkost da se nekadašnji sportski asovi odreknu osvojenih trofeja i medalja u trenucima kada ih životne okolnosti primoraju na to.

Bivši legendarni nemački teniser Boris Beker prodavao je na aukcijama lične stvari, trofej, rekete i suvenire, kako bi sakupio novac i isplatio dugove.

Finac Mati Nikenen, četvrostruki olimpijski šampion, svetski rekorder i jedini letač koji je osvojio svih pet velikih takmičenja u skijaškim skokovima – Olimpijske igre, Svetski kup, Novogodišnju turneju Četiri skakaonice, Svetsko prvenstvo u skokovima i Svetsko prvenstvo u letovima, usled problema sa alkoholizmom, rasporodao je u bescenje sve svoje trofeje i medalje.

Nedavno se Hrvatskoj digla velika prašina jer je neko ponudio na aukciju medalju koju su fudbaleri te zemlje osvojili na Svetskom prvenstvu u Francuskoj pre dve decenije.

Kako stvari stoje, neko iz sastava reprezentacije Jugoslavije (ili član njegove porodice) koja je u finalu Evropskog prvenstva poražena od Italije pre više od pola veka, odlučio je da se odrekne odličja. U svakom slučaju, nadamo se da će medalja doći u prave ruke i da će vlasnik uživati u odličju koje je podsetnik na najveći uspeh naše reprezentacije na Evropskim prvenstvima.

Možda bi i Fudbalski savez Srbije mogao da se uključi i dođe u posed ovako vrednog kolekcionarskog primerka? Medalja bi se na neki način “vratila kući”, a nacionalna fudbalska organizacija bi imala šta da prikaže u nekom muzeju istorije fudbala sa ovih prostora koji bi, po ugledu na velike fudbalske zemlje, trebao naći svoje mesto na budućem Nacionalnom fudbalskom stadionu.

Šta Vi mislite? Recite nam u komentarima…

0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!