Izvršni Odbor FSS: Ne tražimo novog selektora

Izvršni odbor FSS nije razgovarao o alternativi ukoliko Radomiru Antiću ne bude ukinuta kazna. Odgovor FIFA na žalbu očekuje se do 3. avgusta, kada će Savez odlučiti šta dalje

Radomir Antić je selektor „orlova“ i Fudbalski savez Srbije ne traži njegovog naslednika. Bar zasada.

Izvršni odbor FSS jednoglasan je u želji da tako ostane i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, međutim, kako su „Novosti“ već pisale, sve će zavisiti od odluke Apelacione komisije FIFA, koja treba da razmatra žalbu na kaznu od četiri utakmice zabrane vođenja tima, izrečenu Antiću zbog psovanja sudije Larionde posle utakmice s Australijom.

Najviše telo Saveza na sednici u Staroj Pazovi nije razgovaralo o eventualnoj alternativi za slučaj da suspenzija ne bude ukinuta, ali su ponovili stav da je Srbiji potreban selektor na klupi od prvog kola novog ciklusa. IO FSS je označio 3. avgust kao rok do kada bi situacija u vezi sa žalbom trebalo da bude poznata, jer bi na mesec dana pred početak kvalifikacija moralo da se odluči kakvi će se potezi vući.

– Očekujemo odgovor na žalbu i pokrenuli smo sve koji imaju bilo kakve veze s ljudima iz FIFA kako bi došlo do oslobađajuće presude, i to u što bržem roku – rekao je na konferenciji za medije potpredsednik FSS Dragouljub Vukadinović, koji je istakao da čelnici Saveza imaju „sasvim normalnu komunikaciju sa selektorom“. – Svi članovi IO su se izjasnili, i zajednički stav je da svim silama dođemo do ukidanja suspenzije. Zadovoljni smo sa selektorom i njegovim radom i želimo da on nastavi s poslom.

Zasada se nije raspravljalo o varijanti ako ne dođe do ukidanja kazne.

– Postoji bojazan šta će biti ako kazna ostane, jer nama treba selektor na klupi od početka. Čeka nas težak raspored, jer u prve dve utakmice ulazimo s velikim očekivanjima. Najgora solucija je da ostanu četiri meča zabrane, a neki od nas misle da hoće. Ali, bilo je i suprotnih primera, kada je, recimo, Skolariju umanjena kazna zbog udaranja Dragutinovića – rekao je Vukadinović, mešajući dve najveće fudbalske institucije – FIFA i UEFA!

Na konstataciju da je Skolarija kaznila UEFA, koja je sklona pomilovanjima, a da FIFA, koja je suspendovala Antića, nema takvu praksu, potpredsednik FSS nije mogao da direktno odgovori.

– Nadamo se da će FIFA našu žalbu sagledati na pravi način. U narednih 15 dana očekujemo odgovor, s obzirom na to da će tada biti mesec dana do prve zvanične utakmice, kada moramo znati u kakvoj smo poziciji. Može se reći da pitanje selektora zavisi od odluke Apelacione komisije FIFA, jer ako kazna ostane, sastaćemo se da vidimo šta nam valja činiti dalje.

Sa selektorom nije bilo reči o eventualnom sporazumu u slučaju da kazna ostane na snazi.

– Sa selektorom ne pričamo o njegovom odstupanju, već kako da ostane na funkciji i u narednom periodu. Kada dođe 3. avgust moraćemo trezveno da razmišljamo i da odlučimo šta ćemo ako ostanu četiri meča zabrane vođenja tima, a šta ako se, eventualno, kazna smanji na dva ili tri… Ono što je bitno, ne tražimo selektora, jer ga imamo – ponovio je Vukadinović.

O detaljima žalbe nije se javno govorilo, ali su se čelnici FSS složili da je možda bilo prejakih reči u izjavi selektora Antića posle izricanja kazne, kada je rekao da je to atak na srpski fudbal.

– Antić je negirao da je izrekao takvu psovku kakva je navedena, pa se postavlja pitanje da li je sudija dobro razumeo. Zato se i nadamo da kazna može da bude preinačena zbog nesporazuma u komunikaciji. Što se tiče selektorovog saopštenja, postoje afekti i neke stvari koje se mogu ocenjivati. Mi se ne bismo žalili da mislimo da je kazna pravedna, i sigurno da ona nije u korist fudbala i Srbije. A, da je bila prejaka reč, u tome se možemo složiti – istakao je Dragoljub Vukadinović.

Za kraj konferencije generalni sekretar FSS Zoran Laković izneo je suštinu situacije u kojoj se trenutno nalazimo:

– Žalbu smo dobro i korektno spremili i nadamo se najboljem – poručio je Laković.

ZARADA

Izvršni odbor FSS imao je 20 tačaka dnevnog reda. Razgovaralo se o aktivnostima svih reprezentativnih selekcija, o licenciranju klubova, propozicijama, sudijskim listama, kući fudbala… Poseban razlog za zadovoljstvo bile su finansije.

– Pozitivno smo poslovali u prvih šest meseci ove godine. Zabeležili smo dobit od 1,6 miliona evra. Tu nisu obuhvaćeni rashodi sa SP, ali sve je u skladu s planom prema kojem sav dobitak želimo da usmerimo ka izgradnji sportskog centra – rekao je Zoran Laković.

KOMISIJA PRATI SITUACIJU

IO FSS formirao je komisiju koja će pratiti situaciju u vezi sa žalbom povodom kazne izrečene Antiću.
– Potpredsednik FSS Ivan Ćurković, predsednik Stručnog odbora Slobodan Santrač, predsednik Trenerske organizacije Ljupko Petrović i direktor Škole za trenere Dušan Savić svakodnevno će pratiti situaciju oko selektora i izveštavaće rukovodstvo Saveza u cilju da što spremniji dočekamo odluku i početak kvalifikacija.

NEMA NEDODIRLJIVIH

Govoreći o Antićevom neprimerenom ponašanju prema ljudima iz FSS i novinarima prethodnih dana, Vukadinović je istakao da nema nedodirljivih.
– Niko nije nedodirljiv, i Antiću je ukazano na zamerke u odnosu s FSS i medijima. Ali, to nisu nepremostivi problemi, mi smo poslodavci, a on čovek koji obavlja svoj posao, i to će sve biti u redu – rekao je Vukadinović, dodajući da su svi očekivali više na Mundijalu, ali da na to sada treba zaboraviti i da je važno izvući pouku.

KUĆA FUDBALA NACIONALNI PONOS

Kuća fudbala u Staroj Pazovi biće sportski kompleks za ponos Srbije. Da radovi napreduju izuzetno brzim tempom uverili su se i članovi Izvršnog odbora FSS koji su pre sednice obišli budući dom svih reprezentativnih selekcija.

Tereni su već spremni, travnata podloga zadovoljava najviše svetske standarde, postavljeni su reflektori, a nedostaju samo tribine na centralnom igralištu. Izgradnja glavne zgrade, hotelsko-apartmanskog dela i sportske dvorane je u završnoj fazi, i sve je poprimilo obrise jednog od najlepših sportskih centara u Evropi.

Prema očekivanjima čelnika FSS, svečano otvaranje kuće fudbala trebalo bi da bude u novembru, od kada će se sve srpske reprezentacije, uključujući i A tim, okupljati i pripremati u Staroj Pazovi.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!