UEFA: EURO 2020 u 13 gradova širom Evrope!

Za sada – nije poznato i kojih.

Predsednik UEFA Mišel Platini otkrio je u petak da će Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine biti održano u 13 gradova širom Evrope.

Za sada – nije poznato i kojih.

Ono što jeste poznato je da će prvi put u istoriji EURO organizovati 13 zemalja, jer nijednoj neće biti dozvoljeno da u više od jednog grada organizuje mečeve, odlučio je u petak Izvršni odbor UEFA na sastanku u Nionu, gde je i sedište ove organizacije.

Pod sloganom “EURO za Evropu”, UEFA je odredila i određene kriterijume, pa tako finale i polufinala neće moći da budu organizovana na stadionima sa manje od 70.000 mesta, ta granica za četvrtfinale predstavljaće 60.000, a za osminu finala i prvu rundu po grupama 50.000 sedišta.

Navedeno je, ipak, da će biti moguća samo dva izuzetka za prvu rundu takmičenja kada će biti dozvoljeno da utakmica bude odigrana na stadionu od 30.000 mesta.

Svaki nacionalni savez imaće priliku da se bori za dve vrste paketa: “standardni” (grupna faza, osmina finala i četvrtfinale) i “luksuzni” (polufinale i finale). Ukoliko neki savez namerava da predloži stadion u izgradnji, onda će rok za završetak radova biti 2016. godina. Ako se to ne bi ispoštovali, grad bi izgubio domaćinstvo i ono bi bilo dodeljeno nekom drugom.

Ova odluka donekle će promeniti sistem kvalifikacija za EURO 2020, jer nijednoj reprezentaciji neće biti garantovano učešće, čak i ako dobije organizaciju neke utakmice. To će povećati broj ekipa u kvalifikacijama, jer je do sada uvek važilo pravilo da domaćin ili domaćini (Holandija i Belgija 2000, Austrija i Švajcarska 2008, Poljska i Ukrajina 2012) imaju osigurano učešće.

Ovaj svojevrsni konkurs biće otvoren 28. marta ove godine, a konačnu odluku o tome kojih 13 gradova će organizovati EURO 2020, Izvršni komitet UEFA saopštiće u septembru 2014. godine.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!