UEFA danas razmatra prijem Kosova

Generalni sekretar Evropske fudbalske unije potvrdio da će se na sastanku Izvršnog komiteta razmatrati i prijem Kosova u tu organizaciju

Đani Infantino, generalni sekretar evropske “kuće fudbala” rekao je da je jedna od tački na ovonedeljnom sastanku Izvršnog komiteta razmatranje kandidature Kosova za prijem u UEFA.

– “Na dnevnom redu je da razmotrimo kandidaturu Kosova”, rekao je Infantino uoči sastanka Izvršnog komiteta UEFA, koji će u četvrtak biti održan na Malti.

Da bi Kosovo bilo primljeno u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) prvo mora da postane članica UEFA, a to bi moglo da se dogodi narednog marta, na godišnjem kongresu u Budimpešti.

Ako bude primljeno u UEFA, klubovi i reprezentacija Kosova će igrati u evropskim takmičenjima.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri pohvalio je “volju UEFA da reši problem”.

Uz podršku FIFA Kosovo bi moglo da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, koje počinju narednog septembra.

– “Očekujemo da ćemo u martu postati punopravna članica Uefe, a onda i Fife i da ćemo ‘uhvatiti’ kvalifikacije za Svetsko prvenstvo”, rekao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Salihu.

Ukupno 209 članica FIFA mogle bi da prime Kosovo na zasedanju u Meksiko sitiju sledećeg maja i Kosovo bi tako moglo da igra u jednoj od dve grupe evropskih kvalifikacija koje imaju po pet reprezentacija.

– “Pošto u kvalifikacijama imamo dve grupe po pet ekipa, nadamo se da ćemo imati isti tretman kao i ostale reprezentacije”, rekao je Salihu.

FIFA je navela da “ne može da komentariše potencijalne scenarije”.

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je u maju 2012. godine da bi kosovskim klubovima i reprezentaciji trebalo dozvoliti da igraju prijateljske utakmice, ali to je sprečio predsednik UEFA Mišel Platini, koji je rekao da je to “čisto politička odluka”.

FIFA je u januaru prošle godine dozvolila da reprezentacija Kosova igra prijateljske utakmice, osim sa ekipama sa teritorije bivše Jugoslavije. Na svojim utakmicama Kosovo ne sme da prikazuje svoje simbole, zastavu i grb, ali ni da intonira himnu.

Prvu utakmicu reprezentacija Kosova igrala je u martu prošle godine protiv Haitija (0:0) u Kosovskoj Mitrovici.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!