Večeras žreb kvalifikacija za Mondijal 2014

U Rio de Žaneiru večeras od 20 časova (RTS 2) žreb kvalifikacija za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu 2014. – Naša reprezentacija u drugom evropskom šeširu. – Za 31 mesto konkuriše 166 selekcija

Oči fudbalskog sveta uprte su u Rio de Žaneiro, gde će se večeras u 20 č (RTS 2) obaviti žreb kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.

Prva velika ceremonija 20. mundijala održaće se u neposrednoj blizini Kopakabane, plaže koja se proteže na preko četiri kilometra belog peska.

Gala predstavu, kojoj će prisustvovati zvanice iz svih delova sveta videće fudbalofili širom planete. Gosti iz celog sveta okupiće se u Marini da Glorija da uživo prate žreb.

Za takmičenje su se prijavile 203 zemlje, ali pošto su kvalifikacije u Aziji i Konkakafu (Severna i Srednja Amerika i Karibi) već počele u šeširima će ih biti „samo” 166. Domaćin – petostruki svetski šampion jedini je siguran učesnik završnog turnira, koji će se održati od 12. juna do 13. jula 2014. U kvalifikacijama neće učestvovati: Butan, Guam, Mauritanija i Bruneji.

Način određivanja sastava kvalifikacionih grupa odredio je Izvršni komitet Fife 30. maja. Žrebanje će se obaviti za pet konfederacija. U šeširima jedino neće biti loptica sa imenima reprezentacija iz Južne Amerike. Njih devet (bez Brazila) igraće svako sa svakim po ligaškom sistemu (po jedan meč kod kuće i u gostima).

FIFA je prihvatila zahtev UEFA da, zbog delikatnih političkih odnosa, razdvoji Jermeniju i Azerbejdžan, kao i Rusiju i Gruziju, tako da one ne mogu biti u istoj grupi.

Svečanost će i ovog puta biti u kombinaciji s muzičko-scenskim nastupima. Komandant parade, odnosno voditelj programa ponovo će biti generalni sekretar Fife Žerom Valke. Svoju ulogu će imati i desetorica brazilskih fudbalera iz različitih generacija.

Kuglice s imenima reprezentacija iz Afrike izvlačiće Kafu, svetski prvak 1994. u SAD i 2002. u Japanu i Južnoj Koreji (tada je bio i kapiten), i Nejmar od koga se očekuje da odigra značajnu ulogu upravo na prvenstvu 2014.

Za Aziju su zaduženi Ziko, koji je igrao na tom kontinentu i bio selektor Japana na šampionatu 2006, i Lukas, dečak iz Sao Paula za kojeg tvrde da je pred njim blistava karijera.

Raspored selekcija u Konkakafu odrediće Zagalo (80), svetski prvak kao igrač 1958. u Švedskoj i 1962. u Čileu, kao selektor 1970. u Meksiku, a kao savetnik selektora 1994. u SAD. Njemu će pomagati gotovo četiri puta mlađi Felipe Bastos (21) uzdanica pobednika brazilskog kupa Vaska da Game.

Reprezentacije iz Okeanije izvlačiće Bebeto, svetski prvak 1994. u SAD, i zvezda četvrtoplasirane selekcije s nedavnog Mundijala za kadete Lukas Pjazon.

I na kraju, oko 21,15 č, deo žrebanja koji nas najviše i zanima  sreću Evropljanima podeliće Ronaldo (svetski prvak 1994. i 2002) i mladi Adrijan. Oni će razvrstati nacionalne timove Starog kontinenta u devet grupa, od kojih će osam imati po šest učesnika, a poslednja pet. Brazilske vize dobiće pobednici svih grupa i četiri pobednika razigravanja u kojem će igrati osam ekipa koje zauzmu drugo mesto (bez najslabije drugoplasirane).

Evropske reprezentacije su, kao što je Politika„” i najavila, podeljene u šest „šešira”. Ronaldo i Adrijan će s izvlačenjem kuglica krenuti od najslabijeg šešira„” do najjačeg u kojem su tzv. nosioci grupa. Kvalifikacije počinju u septembru 2012.


“Šeširi” za žreb evropskih kvalifikacija za SP 2014:

1. “šešir“: Španija, Holandija, Nemačka, Engleska, Portugal, Italija, Hrvatska, Norveška, Grčka

2. “šešir“: Srbija, Slovenija, Rusija, Francuska, Crna Gora, Švajcarska, Slovačka, Danska, Švedska

3. “šešir“: Turska, Češka, Izrael, Irska, Ukrajina, Belgija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Bugarska

4. “šešir“: Litvanija, Albanija, Mađarska, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Severna Irska, Škotska, Poljska

5. “šešir“: Austrija, Estonija, Letonija, Finska, Makedonija, Moldavija, Kipar, Azerbajdžan, Vels

6. “šešir“: Island, Luksemburg, Farska Ostrva, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, San Marino

Kup konfederacija kao generalna proba

Za Svetsko prvenstvo 2014. generalna proba biće Kup konfederacija u Brazilu od 15. do 30. juna 2013. Pored domaćina učestvovaće i prvaci kontinenata.

Evropi ponovo 13 mesta

Početkom marta Izvršni komitet Fife potvrdio je da će na 20. svetskom prvenstvu raspored mesta biti isti kao i na šampionatu u Južnoj Africi. Dakle, Evropa će imati 13 predstavnika, Afrika 5, Južna Amerika 4,5, Azija 4,5, Severna i Centralna Amerika i Karibi 3,5 i Okeanija 0,5. I ovog puta igraće se međukontinentalni baraži.

Najveće uspehe smo postigli baš u Južnoj Americi

Našu zemlju na večerašnjem žrebanju predstavljaće: potpredsednik FSS Ivan Ćurković, generalni sekretar Zoran Laković, selektor Vladimir Petrović i menadžer reprezentacije Aleksandar Bošković. Biće nam ovo 18. učešće u kvalifikacijama, drugi put kao Srbiji. Najveće uspehe na svetskim prvenstvima ostvarili smo baš u Južnoj Americi: u Urugvaju 1930. smo delili treće mesto sa SAD, a u Čileu 1962. smo bili četvrti.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!