Tomislav Karadžić protraćio više od 27 miliona evra!

Tomislav Karadžić košta FSS 532.000 evra mesečno!

Predsednik FSS Tomislav Karadžić za nešto više od četiri godine provedene na čelu našeg fudbala protraćio je više od 27 miliona evra zbog loših procena pri izboru selektora i propuštanja velikih takmičenja!

Posle gubitka 2,5 miliona evra zbog amaterski sklopljenog ugovora sa Radomirom Antićem, Karadžić se suočio sa problemom da ne sme, sve i da hoće, da uruči otkaz Siniši Mihajloviću jer bi ga to u startu koštalo 700.000 evra!

Iako tvrdi da ne oseća odgovornost za neuspehe reprezentacije, prostom matematikom dolazi se do zaključka da je Karadžić otkako je na čelu FSS gubio više od pola miliona evra mesečno na svoje menadžerske promašaje.

Karadžić se opekao kada je pre tri godine pristao na sve uslove Radomira Antića, a zatim ga smenio suprotno stavkama iz ugovora, zbog čega je izgubio spor na sudu u Lozani, pa je primoran da bivšem selektoru isplati sa kamatama više od 2,5 miliona evra. Ipak, to ga nije opametilo kada se dogovorao sa Sinišom Mihajlovićem, stručnjakom bez iskustva i ikakvog trenerskog rezultata.

Mihajloviću je ponudio odličnu mesečnu platu od 35.000 evra (840.000 evra za dve godine), a zatim se obavezao da će u slučaju plasmana na Mundijal iz kase FSS platiti još 100.000 evra na ime poreza koji bi Mihajlović trebalo da plati državi. Zanimljivo je da je i sam Karadžić posle dogovora sa Mihajlovićem priznao da je FSS mogao i “jeftinije da prođe, ali da nije hteo”. Čak je najavio da će Sinišinu platu pokriti kroz “marketinške usluge”, šta god to značilo.

Ukoliko bi Karadžić posle debakla u kvalifikacijama odlučio da smeni Sinišu, morao bi da mu isplati 20 mesečnih plata (700.000 evra), a pretpostavka je, doduše neproverena, da bi morao da plati i penal u vidu poreza, pošto Mihajlović nije izgubio sve šanse za plasman u Brazil. Osim toga, koliko je Mihajlovićeva plata nerealno visoka, pokazuje i podatak da je Slaven Bilić kao selektor Hrvatske zarađivao više nego upola manje (15.000 evra mesečno), a da njegov naslednik Igor Štimac prima još manje, oko 10.000 evra mesečno, a do sada je skupio šest bodova više od Siniše. Čak i selektor Belgije Mark Vilmots nema veću platu od Mihajlovića, pošto godišnje zarađuje oko 400.000 evra.

Posebna priča je izgubljena dobit sa dva velika takmičenja, koja je reprezentacija propustila, između ostalog i zahvaljujući Karadžićevom lošem izboru selektora. Sam plasman na Evropsko prvenstvo ove godine doneo bi u kasu Saveza čistih osam miliona evra, a pretpostavlja se da bi FSS zaradio minimum šest miliona na osnovu marketinga i TV prava.

Suma bi bila uvećana svakim bodom koji bi reprezentacija osvojila u Ukrajini ili Poljskoj, da je tamo učestvovala. Neodlazak u Brazil koštaće srpski fudbal još barem deset miliona evra, i to pod uslovom da FIFA ne podigne nagradni fond u odnosu na Južnu Afriku, što je gotovo nemoguće jer se svake četiri godine povećava u proseku za 60 odsto.

Nema razloga za ostavku

Tomislav Karadžić je praktično rekao da ne postoji nijedna stvar koja bi ga naterala da podnese ostavku. Kada su ga upitali da li će se povući u slučaju neodlaska u Brazil, Karadžić je lakonski rekao:

– Apsolutno mi ne pada na pamet da to uradim. Podneti ostavku znači odustati od svojih planova i ciljeva.

Predsednik FSS je dodao da je cilj Saveza odlazak na jedno od dva velika takmičenja u naredne četiri godine.. Dakle, čekaće do 2016. godine, kada mu ističe drugi mandat.

Tokom svog mandata, Karadžić je preživeo i takve stvari kao što su huliganski ispadi u Đenovi i optužbe za nameštanje utakmica u domaćem prvenstvu.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!