Tomislav Karadžić: Fijasko!

Fijasko – tako je jednom rečju Tomislav Karadžić opisao učešće reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Obraćajući se novinarima neposredno pred polazak na put ka Beogradu, povremeno sa suzama u očima, predsednik FSS je otvorio dušu i bio kritički nastrojen, tvrdeći da posledica velikog neuspeha još niko nije svestan.

Fijasko se prvenstveno odnosi na finansijski aspekt, jer su se, priznao je, u FSS svi potajno nadali četvrtfinalu.

Nije želeo direktno da komentariše rad selektora Radomira Antića, ali, postavljajući se u ugao navijača, mnogo toga mu zamera.

“Najradije sada ne bih ništa rekao”, počeo je Karadžić.

“Doživeli smo još jedan neuspeh, a za njega nije bilo razloga. Imali smo sve uslove. Nikada fudbalska organizacija nije tako ozbiljno prišla takmičenju kao ovom. Imali smo kvalitet, a nismo uspeli, zahvaljujući tome što smo naivno izgubili dve utakmice”, govorio je Karadžić u jednom dahu:

“Ostvarili smo istorijski uspeh pobedom protiv Nemačke, ali možda bi bilo bolje da smo igrali nerešeno. Onda bismo hrabrije i ambicioznije ušli u meč protiv Australije i možda bismo pobedili”.

Naciju ipak najviše zanima šta će biti sa selektorom Radomirom Antićem.

“I dalje verujem da naš projekat sa Antićem u daljem razvoju našeg fudbala nije pod znakom pitanja, ali nećemo lakomisleno preći preko ovog Svetskog prvenstva. Tražićemo od stručnih ljudi, trenerske organizacije i selektora odgovor na pitanje zašto nismo uspeli. Zajedno smo podelili mnoge radosti za ove dve godine. Nema razloga da ne podelimo i ovaj poraz. Nema kolektivne odgovornosti. Prihvatam i svoj deo. Treba pošteno da se izvede kolika je čija odgovornost, da što pre donesemo zaključke i okrenemo se novim zadacima”.

Bez obzira što je sa Radomirom Antićem produžen ugovor na još dve godine, javnost nije sigurna da će ostati na klupi “orlova”. Naročito posle Karadžićevih reči:

“Novi ugovor sa Antićem je stupio na snagu, ali s obzirom da smo doživeli finansijski fijasko, moraćemo da režemo sve troškove. Naravno da ćemo sagledati i pitanje troškova struke. Otvoreno ćemo razgovarati. Ugovor sa selektorom projektovan je na bazi procenjenih uspeha na Svetskom prvenstvu i prihoda koji bi tako došli. To se nije desilo”.

Ne želi da se meša u struku, ali kada se stavi u poziciju navijača kritikuje Antićev izbor da protiv Australije igra sa samo jednim napadačem.

“Tražili smo tri boda protiv Australije sa jednim špicem. Biće mnogo polemike oko sistema koji smo ranije gajili i koji nam je doneo uspehe. To je pitanje za struku. Trebalo je da budemo agreisvniji, hrabriji, sa više napadača. Da li bismo tako pobedili, to je ipak hipotetičko pitanje”.

Sa Antićem je razgovarao posle svake utakmice.

“Razgovarali smo, ali nije bilo duboke analize. On ima svoje mišljenje, on je naš prvi stručnjak i nema razloga da mu ne verujem”.

Međutim, nije jasno da li je Antić upoznat da će biti govora o “rezanju troškova”, koje će se, bez dileme, odnositi i na njegov ugovor.

“Nije Radomir Antić čovek sa kojim ne može da se razgovara, niti smo mi takvi ljudi. Samo ćemo se bolje osigurati za ubuduće”, nastavio je Karadžić.

“Ne mislim da treba da sečemo glave. Ali, odgovornost mora svako da ponese u interesu dana koji dolaze”.

FSS je dobio osam miliona dolara za plasman na Svetsko prvenstvo.

“Igračima je pripalo 40 odsto bruto zarade od plasmana. Nagrade za kasnije bile bi po 50 odsto. Razgovarali smo sa kapitenom i njegovim zamenikom posle utakmice sa Nemačkom i dogovoreno je da im damo još po 400.000 dolara za plasman u četvrtfinale i 800.000 za polufinale”.

Karadžiću je žao igrača.

“Žao mi je što nismo uspeli. Žao mi je, pre svega, igrača, jer imaju kvalitet i potencijal. Mogli su da postanu slavni. Put nam je bio otvoren, jer bismo naišli na protivnike koji nisu bolji od nas – SAD, pa Urugvaj ili Koreju”.

Nema nijednu zamerku na ponašanje igrača i ne veruje u istinitost pojedinih izjava koje su dovodile u sumnju dobru atmosferu u svlačionici srpske reprezentacije.

“Trojica potpredsednika, generalni sekretar i ja smo sve vreme bili uz igrače. Nijedan incident bilo koje vrste nismo primetili. Neke izjave deplasirane su od strane nekih ljudi. Moguće je da mi tu informaciju nemamo. Atmosfera je bila na najozbiljnijem mogućem nivou. Što se tiče organizacije svega što se dešavalo u kampu, zaslužuje visoku ocenu”.

Posebno se osvrnuo na potez nekolicine igrača, ali nije želeo da ih imenuje.

“Prvi put otkako sam u fudbalu, a dugo sam tu, pet-šest igrača tražilo je da popričamo, neposredno pred povratak u Srbiju. Nadam se da žele da pričamo o njihovim planovima. Svakako ćemo razgovarati. Najveća satisfakcija za sve što radim u fudbalu je izjava kapitena Dejana Stankovića koji mi je rekao: ‘Žao mi je zbog svih nas, a zbog vas najviše, jer vidimo koliko se trudite i koliko radite’. Zahvalan sam kapitenu, ali niko, pa ni ja, nije iznad organizacije. Moramo da učinimo sve da ne koristimo teške reči tamo gde nisu potrebne, jer i dalje treba da živimo zajedno”.

Karadžić je upitan da li možda igrači žele da se požale na taktiku selektora Radomira Antića.

“Ne mogu da rešavam zagonetke”.

Karadžić zna da može da traži izgovore za neuspeh, ali ne želi alibi.

“Možemo da kažemo da se nismo obrukali. Možemo i da kažemo da smo imali pehove, šanse protiv Australije, ali se u fudbalu ne broje šanse, nego golovi i bodovi”.

Priznao je da se nadao da “orlovi” mogu da polete baš visoko, a prema izrazu lica, reklo bi se da je i računao na to.

“Moramo da shvatimo da nismo uradili posao kako treba. U FSS smo imali blagu nadu da ćemo doći do četvrtfinala ili čak i dalje – kasa bi nam bila mnogo punija, za pet miliona dolara. Ta sredstva bismo preusmerili na infrastrukturne projekte”.

A onda se osvrnuo na budućnost.

“Na pragu su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Sve negativne pouke moramo izvući. Ove rane sa Mundijala mogu biti zalečene jedino lekom koji se zove plasman na Evropsko prvenstvo”.

Ne gubi nadu da će srpski fudbal nastaviti put u pozitivnom smeru.

“Mislim da će naši navijači i dalje podržavati reprezentaciju, da će opet gledati dobar fudbal i da će put koji smo trasirali pre dve godine biti nastavljen. Potrebna je i samokritika, blažena za nove rezultate”.

Postavlja pitanje – zašto naša reprezentacija konstantno beleži loše rezultate na velikim takmičenjima.

“Fijasko smo doživeli u Nemačkoj, kao i u Belgiji i Holandiji. Čini mi se da u takmičenja ulazimo sa dozom bojažljivosti. Moramo da vidimo zašto. Ovde nismo doživeli blamažu, ali jesmo veliki neuspeh, mnogo veći nego što se sada čini”.

Neuspeh u Južnoj Africi mogao bi da ima dalekosežne posledice.

“Bili smo u snažnom zamahu na svim poljima. Vlada se opredeljuje da nam pomaže oko infrastrukture. Sve to sada može da splasne, mada ne kažem da hoće. Nadam se da ćemo naći snage da završimo glavnu investiciju, Kuću fudbala u Staroj Pazovi”.

Ipak, uverava da srpski fudbal nije ugrožen.

“Ocene u javnosti su preblage. Istini treba pogledati u oči, koliko god ona bila surova. Ne smemo da zabijamo glavu u pesak”, zaključio je Tomislav Karadžić i dodao da ne misli da će mu iko u FSS zameriti na ovako otvoreno iznetim stavovima.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!