Tole bez zamene za Antića

Predsednik FSS nema ideju ko bi mogao da zameni Radomira Antića u slučaju da zbog kazne FIFA on bude primoran da napusti mesto selektora. Svi najbolji srpski treneri su zauzeti, a stranac ne dolazi u obzir

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić nema ideju kome bi ponudio mesto selektora „orlova” u slučaju da disciplinska komisija FIFA potvrdi kaznu Radomiru Antiću od četiri meča suspenzije!

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Ivan Ćurković poručio je da bi potraga za Antićevom zamenom napravila još veći problem zaposlenima na Terazijama 35. On je rekao da o tome niko ne razmišlja, jer se čelnici naše kuće fudbala već nalaze u nebranom grožđu iščekujući konačnu odluku disciplinske komisije FIFA.

– Ne, stvarno ne tražimo alternativno rešenje. To bi nam napravilo još veći problem. Video sam tekstove u kojima se piše kako FIFA teško ukida kaznu, ali na nama je da uradimo sve kako bismo izdejstvovali takvu odluku. Baš je teška situacija. Pogotovo što je vreme godišnjih odmora i što ne znamo kada će ta komisije da zaseda – rekao je Ivan Ćurković.

Prvi čovek našeg fudbala otuda iskreno veruje da će službenici FIFA napraviti svojevrsni presedan i ukinuti suspenziju Radomiru Antiću, pošto kvalitetne alternative nema na vidiku. Selektor Gane Milovan Rajevac nedvosmisleno je najavio da će i u naredne četiri godine raditi taj posao, dok su dvojica stručnjaka koji se visoko kotiraju u Karadžićevim razmišljanjima, takođe, zauzeta! Siniša Mihajlović je odnedavno šef stručnog štaba Fiorentine, dok je najtrofejniji trener u istoriji Partizana Ljubiša Tumbaković preuzeo iranski Stil Azin. Osim njih, u opticaju bi mogao da bude i neki strani stručnjak, ali su u FSS decidirano protiv te opcije, jer su se već opekli sa Klementeom.

Takođe, Karadžić je svestan činjenice da Radomir Antić, i pored neuspeha u Južnoj Africi, uživa ogromno poverenje naroda, koji bi u slučaju prevremenog prekida saradnje sa iskusnim stručnjakom tražio jako ime. Međutim, prema trenutnoj situaciji, Karadžić bi morao da bira između dva zla, pošto se na jednoj strani nalaze iskusni, ali potrošeni stručnjaci, a na drugoj predstavnici mladog talasa koji su daleko od svog trenerskog zenita. Otuda je Karadžić više puta istakao da čelnici Fudbalskog Saveza Srbije ne traže Antićevog naslednika, odnosno da su ubeđeni kako će oboriti presudu disciplinskih organa FIFA.

– Hoću da verujem da ćemo Radomira Antića imati za početak kvalifikacija. Smatram da je on najbolji selektor, da u ovom trenutku nemamo bolje rešenje od njega. Znam da biste vi najviše voleli da vam kažem da on ostaje ili ne ostaje selektor. U ovom trenutku ne mogu da tvrdim tako nešto, jer u slučaju da mu se kazna ne ukine, ponovo će zasedati najviši organi Saveza, oni su tu da procene situaciju i preuzmu odgovornost. Na primer, selektor može da predloži nekog da u njegovom odsustvu vodi tim, a da to Izvršni odbor ne prihvati. Vidim da se pominju imena, ali to su samo spekulacije – više puta je ponovio Tomislav Karadžić.

Trenutno, najveći rejting od svih slobodnih srpskih stručnjaka ima Slavoljub Muslin. Međutim, bivši trener Crvene zvezde odavno je odsutan iz srpskog fudbala, a poslednjih godina njegova karijera ima tendenciju blagog pada. Poslednji klub u kojem je radio bio je kiparski Anortozis gde je dobio otkaz posle nekoliko meseci i poraza u polufinalu domaćeg kupa. Za Muslina bi povoljnu okolnost mogla da predstavlja činjenica da je trenirao većinu reprezentativaca u Crvenoj zvezdi. Slična konstatacija se odnosi na Ljupka Petrovića, jedinog trenera sa ovih prostora koji je podigao pehar Lige šampiona, ali on se odavno nije suočio sa pravim izazovom. Trenutno je angažovan u FSS kao predsednik Udruženja fudbalskih trenera Srbije.

Naravno, čelnici FSS mogu da kopiraju potez brazilskog ili argentinskog saveza koji su se odlučili za mlade kadrove (Maradona i Dunga), ali bio bi to ogroman rizik, pogotovo ako u kvalifikacijama krene po zlu. Dobre preporuke ima Slaviša Jokanović koji je sa Partizanom osvojio dve duple krune, ali nakon što je napustio Humsku nije se bavio trenerskim poslom. Strateg Javora Radovan Ćurčić tek treba da se dokazuje u većim sredinama, a bez posla je i Aleksandar Janković. „Srpski Murinjo” je posle epizode u matičnoj Crvenoj zvezdi, gde se suočavao sa opozicijom i raznim podmetanjima, sa promenljivim uspehom radio u belgijskom Lokerenu. Ima i onih koji bi na mestu selektora rado videli aktuelnog trenera južnoafričkog Kajzer Čifsa, Vladimira Vermezovića.

MOGUĆI NASLEDNICI RADOMIRA ANTIĆA

Ljupko Petrović
plus: jedini trener sa ovih prostora koji je osvojio Ligu šampiona
minus: odavno se nije susreo sa velikim izazovima. Njegov trenerski zenit je odavno prošao

Slavoljub Muslin
plus: u pravim godinama za mesto selektora, većinu reprezentativaca trenirao u Zvezdi
minus: poslednjih godina često menjao klubove i nije imao zapažene rezultate

Slaviša Jokanović
plus: kao trener bez iskustva osvojio dve duple krune sa Partizanom
minus: skoro godinu dana bez angažmana

Aleksandar Janković
plus: najelokventniji srpski stručnjak koji se dokazao i na mestu skauta
minus: neiskustvo, kao i činjenica da je imao promenljive rezultate u Lokerenu

Radovan Ćurčić
plus: sa malim Javorom godinama pravi čuda, pobedio Japan kao selektor Jelen Superlige
minus: nije se oprobao u većim sredinama

Vladimir Vermezović
plus: dokazao se u Partizanu, beleži odlične rezultate u Kajzer Čifsu
minus: dugo van evropskog fudbala

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!