This Day in History: 1998-11-18

Mijatović slomio otpor Iraca i doneo prva tri boda

Na današnji dan, 18. novembra  1998. godine, fudbalska reprezentacija Jugoslavije uspešno je startovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine, pobedivši na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, pred oko 40.000 gledalaca, izabrani tim Republike Irske rezultatom 1:0 (0:0).

Selektor Jugoslavije Milan Živadinović, koji je ekipu preuzeo posle Svetskog prvenstva u Francuskoj, uneo je neke novine u rasporedu igrača na terenu. Živadinović se odlučio za taktiku 3-5-2, što znači da je u zadnjoj liniji igrao sa trojicom fudbalera, a u srednjem redu sa pet igrača.

Pobedonosni gol na utakmici postignut je u 64. minutu. Jovan Stanković je uputio centaršut sa leve strane, odbrana Republike Irske je pogrešila, a Predrag Mijatović je loptu manirom velemajstora poslao na pravo mesto – 1:0.

Uporni Irci se međutim nisu predavali već su krenuli na sve ili ništa. Pred kraj meča, bilo je nekoliko dramatičnih situacija pred golom Kralja, ali je u tim trenucima i sreća poslužila jugoslovenske fudbalere. Ipak, u celini gledano, reprezentativci Jugoslavije su bili bolji za taj jedan gol koji su postigli.

Stadion Crvene zvezde u Beogradu. Strelac: Mijatović u 64. minutu. Gledalaca: oko 40.000. Sudija: Karl Erik Nilson (Švedska). Žuti kartoni: Đukić i Mihajlović (Jugoslavija).

JUGOSLAVIJA: Ivica Kralj, Jovan Stanković, Goran Đorović, Slaviša Jokanović, Miroslav Đukić, Dejan Stanković, Vladimir Jugović (od 84. Nenad Grozdić), Predrag Mijatović, Savo Milošević (od 77. Ljubinko Drulović), Dragan Stojković (od 46. Darko Kovačević), Siniša Mihajlović.

REPUBLIKA IRSKA: Shay Given, Denis Irwin, Steve Staunton, Gary Breen, Kenny Cunningham, Roy Keane, Jason McAteer (od 82. Keith O`Neill), Mark Kinsella, Niall Quinn (od 71. Tony Cascarino), Alan McLoughlin (od 71. David Connolly), Damien Duff.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!