This Day in History: 1952-07-22

Utakmica čiji se rezultat saznao tek godinu dana kasnije

Na današnji dan, 22. jula 1952. u Helsinkiju, naši fudbaleri su na Olimpijskom turniru savladali SSSR 3:1 (2:1) u reprizi “utakmice stoleća”, kako ju je nazvao Rojters.

Selektorska komisija Aleksandar Tirnanić, Milorad Arsenijević i Leo Lemešić i na ovom meču izvela je istih 11 igrača, ne načinivši ni jednu izmenu, a sastav čuvenog tima iz Helsinkija – Vladimir BearaBranko StankovićTomislav CrnkovićZlatko ČajkovskiIvan HorvatVujadin BoškovTihomir OgnjanovRajko MitićBernard VukasStjepan BobekBranko Zebec i danas znaju gotovo svi stariji ljubitelji fubala na prostorima bivše zemlje.

Igrači oba tima istrčali su na teren svesni da ne smeju da izgube, a „plave” je na to podsetio Titov telegram „podrške” koji je stigao uoči utakmice. Sovjetski reprezentativci su, prema „Moskovskim novostima”, koje su se prve u SSSR usudile da načnu pomenutu temu tek 1988. godine, dobili direktivu iz Kremlja: „Igrati i pobediti”. Izgubili su sa 3:1, iako su poveli sa 1:0, a iste večeri vraćeni su brodom u Lenjingrad. Staljin je zabranio medijima objavu poraza od Jugoslavije: Rezultat je izašao u novinama nakon njegove smrti, godinu dana posle meča!

Epilog neuspeha je raspuštanje vojnog moskovskog kluba CDKA, koji je činio reprezentaciju, liga je smanjena za jednu ekipu, a igrači su razbacani po ostalim timovima.

„Plavi” su posle toga savladali Dansku sa 5:3 i u polufinalu Nemačku sa 3:1, a u finalu izgubili su od sjajnog mađarskog tima (Grošič, Buzanski, Lorant, Lantoš, Božik, Hidegkuti, Kočiš, Palotaš, Puškaš, Cibor, Zakariujaš, Dalnoki, Kovač, Budai, Čordaš) sa 2:0.

Taj poraz niko im nije uzeo za zlo, a Tito je, po docnijem priznanju nekih reprezentativaca, kompletnoj ekipi, uključujući selektora Aleksandra Tirnanića i trenera Pogačnika dao, kao nagradu za pobedu nad „sovjetima”, po sto dolara.

„Plavi” su posle toga savladali Dansku sa 5:3 i u polufinalu Nemačku sa 3:1, a u finalu izgubili su od sjajnog mađarskog tima (Grošič, Buzanski, Lorant, Lantoš, Božik, Hidegkuti, Kočiš, Palotaš, Puškaš, Cibor, Zakariujaš, Dalnoki, Kovač, Budai, Čordaš) sa 2:0.

Taj poraz niko im nije uzeo za zlo, a Tito je, po kasnijem priznanju nekih reprezentativaca, kompletnoj ekipi, uključujući selektora Aleksandra Tirnanića i trenera Pogačnika dao, kao nagradu za pobedu nad „sovjetima”, po sto dolara.

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!