This Day in History: 1954-06-27

Svetsko prvenstvo 1954: Jugoslavija – Zapadna Nemačka 0:2

Na današnji dan, 27. juna 1954. fudbalska reprezentacija Jugoslavije poražena je od Zapadne Nemačke (0:2) u okviru četvrtfinala Svetskog prvenstva u Švajcarskoj.

U našoj zemlji, očekivanja su bila velika, pogotovo što je u prethodnoj utakmici reprezentacija Sepa Herbergera bila poražena od razigranih Mađara čak sa 8:3.

Na ovom Mundijalu prvi put je zabeležena institucija “selektorske komisije”, koja se u našem fudbalu pojavljivala s vremena na vreme, zaključno sa kvalifikacijama za SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. U Švajcarskoj je “trust mozgova” činilo ni manje ni više nego pet stručnjaka, tako što su Aleksandru Tirnaniću i Leu Lemešiću tokom priprema za Mundijal pridruženi Milovan Ćirić, Franjo Wölfl i Branko Pešić.

Naš tim je nastupio u sastavu: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Miloš Milutinović, Stjepan Bobek, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Branko Zebec.

Mrežu Vladimira Beare već u devetom minutu načeo je igrač zadužen za odbranu njegovog gola – Ivan Horvat.

Pred kraj utakmice, Helmut Ran je samo potvrdio plasman Nemaca u polufinale i pečatirao “plavima” povratne karte za Jugoslaviju.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!