In Memoriam: Vladimir Beara (1928-2014)

Ostao je upamćen po svojim sjajnim odbranama, zvali su ga ’Čovek od gume’ i bez sumnje je najbolji jugoslovenski golman svih vremena.

Najbolji jugoslovenski golman svih vremena Vladimir Beara, koji je tokom karijere stajao i na golu Crvene zvezde, preminuo je protekle noći u 86. godini.

Beara je preminuo u Splitu u noći između nedelje i ponedeljka, a poslednjih nekoliko godina imao je seriju moždanih udara.

Ostao je upamćen po svojim sjajnim odbranama, zvali su ga ’Čovek od gume’ i bez sumnje je najbolji jugoslovenski golman svih vremena.

Jedan od brojnih dokaza u prilog toj tvrdnji je izjava još jednog velikana Lava Jašina, koji je kada je primao „Zlatnu loptu“ rekao: „Za mene je najbolji Beara“.

Beara je bio poznat po tome što je bio savitljiv, vežbao je sa balerinama, zbog čega je dobio i nadimak ’Balerina sa čeličnim šakama’.

Hrvatski mediji pišu da je bio principijelan i tvrdoglav, pošto je posle osam godina u Hajduku, sa kojim je osvojio tri titule, nezadovoljan statusom i potcenjivanjem Splićana 1955. godine prešao u Crvenu zvezdu. Zbog tog poteza proglašen je izdajnik, pa godinama nije mogao slobodno da se kreće Splitom.

I u crveno-belom dresu je briljirao, osvojio je četiri titule i dva Kupa sa Zvezdom, a u to vreme je bio i nezamenjiv golman po mnogima najjače jugoslovenske reprezentacije Jugoslavije svih vremena. Ta reprezentacija je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, a Beara je branio gol Jugoslavije na Svetskom prvenstvima u Brazilu 1950, Švajcarskoj 1954. i Švedskoj 1958. godine.

Karijeru je završio u Viktoriji iz Kelna, prethodno je branio i za Alemaniju iz Ahena, a potom je postao trener. Poseban trag ostavio je u Kamerunu, gde je bio najzaslužniji za pravi fudbalski preporod te zemlje.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!