Karadžić: Predsednici ne podnose ostavku zbog jednog poraza

Predsednik FSS ističe da je poslednji podigao ruku za Antićevu smenu i naglašava da „nije izabran pod uslovom da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo“

Posle šamara od Estonije pitamo predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislava Karadžića, koga ne brine to što navijači traže njegovu smenu, koliko je on odgovoran što je Radomir Antić morao da ode s mesta selektora?

„To je odluka svih organa FSS, zaključno sa Izvršnim odborom. Lično sam do poslednjeg trenutka davao šansu bivšem selektoru i, kao što sam to i izjavio nakon sednice, poslednji sam podigao ruku za njegovu smenu. Nažalost, nakon Svetskog prvenstva nismo došli do željene igre. Već duže vreme ne igramo dobar fudbal, ili da budem precizniji igramo slabo. To je glavni razlog za Antićevu smenu. Ne treba se vraćati na ovu temu zbog jednog poraza i da žalimo zbog toga. Takođe, podsećam da predsednik ništa ne rešava sam i da svi u rukovodstvu misle isto. Uostalom i odluka o smeni doneta je jednoglasno. Tačno je da predsednik ima najveću odgovornost, a na organima je da odlučuju kako je neko radio.

Zašto smena nije usledila po završetku Svetskog prvenstva, nego se čekalo da počnu kvalifikacije?

Treba znati kako se situacija razvijala. Dok Fifa nije suspendovala Antića uopšte nismo ni razmišljali o smeni, bez obzira na to što nismo bili zadovoljni učinkom na Mundijalu. Čak smo i napominjali da s njim želimo saradnju na duge staze. Potom smo čekali rasplet, a sve to je završeno uoči početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. I pored toga što je kazna ostala na snazi dali smo šansu Antiću. Međutim, nije išlo i morali smo da reagujemo.

Kako dalje?

Idemo u Italiju sa željom da se prikažemo u boljem svetlu. Posle utakmice u Đenovi imaćemo šest meseci za „trežnjenje”. Tražimo od igrača da se bore, da svaki od njih ostavi srce na terenu, a ko ne želi ne mora da igra. Videla se i protiv Estonije velika želja i kod kapitena Stankovića i kod Vidića i ostalih momaka, ali jednostavno nije išlo. Dešava se to u fudbalu, koji ume da bude i lep i surov. Poraz nas je udaljio od cilja, ali sam i dalje optimista. Odigrali smo tek tri utakmice. Imamo i tim i priliku da budemo i prvi u grupi. Učinićemo sve da stabilizujemo tim i igru. Odigraćemo i dve prijateljske utakmice i nadam se biti bolji.

Da li ćete podneti ostavku ako se reprezentacija ne plasira na Evropsko prvenstvo?

Moja odgovornost sledi i od nje ne bežim. Na organima Saveza je da o tome odluče. Ne vidim razloga zašto bih sada, kada za to nije vreme, nešto obećavao. Učinićemo sve da reprezentaciji obezbedimo optimalne uslove za rad, a ima i još puno posla da se uradi. Moram da naglasim da radim volonterski i da se ne borim po svaku cenu da budem predsednik. Svi mi radimo najbolje što umemo i najpoštenije u interesu srpskog fudbala. Nećemo dozvoliti spoljnim uticajima da remete rad organizacije. Nisam izabran pod uslovom da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Uz to, nijedan predsednik nije podneo ostavku zbog jednog poraza ili zato što se reprezentacija nije plasirala na neko takmičenje. Kada organi Saveza odluče, spreman sam da se povučem. Predsednik ima neuporedivo više obaveza i poslova, nego što je reprezentacija.

Kolika je cena eventualnog neodlaska u Poljsku i Ukrajinu 2012?

Ako ne odemo ne bi nam to bilo prvi put. Niko nikome ne garantuje da ćemo se plasirati. Ne možemo da pričamo o nečemu što nismo zaradili. Ali, svakako da bi učešće na Evropskom prvenstvu imalo značajne finansijske i druge efekte za nas. Zna se koliki su prihodi sa velikih takmičenja. Uostalom, otvoreno smo rekli da smo od Mundijala dobili bruto oko 6,2 miliona evra, odnosno neto oko tri miliona. Ponavljam, i dalje verujem da ćemo otići na taj šampionat, ali hoću samo da dodam i da moramo da zarađujemo i na druge načine, od reklama, prijateljskih utakmica…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!