Petrović: Srbija će leteti na “krilima”!

Igraćemo po bokovima, jer tu imamo kvalitetne igrače

Put do Evropskog prvenstva 2012. godine Srbija će tražiti ofanzivnom igrom, po modelu modernog evropskog fudbala, maksimalno koristeći moć sopstvenih krila.

Reči selektora Vladimira Petrovića Pižona nedvosmisleno ukazuju na to da u predstojeće kvalifikacione utakmice protiv Estonije i Italije ulazi s jasnom vizijom igre i strategije na čijim temeljima treba da iznikne dobitni projekat srpskog nacionalnog tima.

– Igraćemo ofanzivno, s krilima koja imaju izražena napadačka svojstva. Razlog za to nije samo trend koji se forsira u svetu, već i činjenica da imamo kvalitetne igrače na tim pozicijama i da publika voli takvu igru – istakao je Petrović tokom posete redakciji “Večernjih novosti”.

– Raduje me to što Krasić igra sve bolje u Juventusu, evo i Jovanović je dao prvi gol u dresu Liverpula, a od njihove forme mnogo toga će zavisiti. Generalno, veoma sam zadovoljan ekipom koju imam na raspolaganju i neće mnogo toga biti promenjeno u odnosu na prethodni period. Sve i da želimo, nemamo vremena za krupne promene, jer nas već za dve nedelje čeka izuzetno važna utakmica s Estonijom, a zatim i gostovanje u Italiji.

Da li najava ofanzivne igre s krilima znači i da će naši bočni igrači biti u velikoj meri oslobođeni defanzinih zadataka?

– To nikako. Na prvom mestu moramo da budemo oprezni i da obezbedimo svoj gol. Takođe, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo smo bolje igrali kada smo dolazili iz odbrane, brzim kontrama smo lomili rivale i tada smo postizali više golova.

Čini li vam se da smo poslednjih meseci zapali u krizu igre i rezultata, jer su svi rivali razotkrili našu igru preko bokova, a mi nismo imali alternativni plan?

– Ni Španija nije imala “plan B”, pa je postala prvak sveta. Evo, sada sam prisustvovao seminaru selektora u Madridu i čuo sam da su posle nedavnog poraza od Argentine održali sastanak rukovodstva Saveza i stručnog štaba, na kojem su odlučili da ne odustaju od prepoznatljive igre i da ih jedan neuspeh ne može poremetiti. Kad imaš određeni kvalitet trebalo bi da ostaneš dosledan, čak i ako dođe neki poraz. Iako svi želimo da uvek budemo pobednici, život ne čine samo pobede.

Da li ste ostvarili kontakt s reprezentativcima otkako ste prošle nedelje preuzeli selektorsku funkciju?

– Naravno, čuo sam se s igračima, počevši od Stankovića, Vidića, Jovanovića, Ivanovića… Sa svima imam dobru komunikaciju, a većinu ih poznajem odranije, jer sam radio s njima u mlađim kategorijama i u klubovima. Imamo dobar odnos, sve su to odlični momci, vrhunski fudbaleri i profesionalci s kojima neće biti problem raditi. Uz dobre igrače sve je lakše.

Gledali ste nedavno Marka Lomića, a najavili ste i povratak Vlade Stojkovića. Da li će biti još nekih promena na spisku kandidata za Estoniju i Italiju?

– Kao što sam već rekao, vremena za velike promene nema, tako da ću se osloniti na stare snage za predstojeće dve utakmice. Posle toga ćemo imati pauzu do marta što se tiče takmičarskih mečeva, pa ćemo videti ko bi još mogao da dobije šansu.

Od prvog radnog dana ste aktivni: pratili ste Lomića u Moskvi, bili na seminaru u Madridu, sada pripremate strategiju za predstojeće mečeve. Kakav je dalji plan rada?

– Pratiću utakmice domaćeg prvenstva, kao i igre naših momaka u inostranstvu. Takođe, nameravam da održavam stalni kontakt sa selektorima mlađih kategorija, naročito mlade reprezentacije, jer smo svi na istom zadatku, u službi srpskog fudbala – kaže Pižon.

Imate li recept za Estoniju?

– Ta utakmica će za sve nas biti od velikog značaja. Znamo šta je naša obaveza, ali smo isto tako i svesni da će biti teško protiv ekipe koja pogotovo na gostovanjima igra tvrdo i defanzivno. Estonci forsiraju sistem 4-5-1 i u Beograd će doći s namerom da izvuku 0:0.

Naš problem su uvek bile takve ekipe, često smo teško probijali odbrambeni zid, a bili efikasniji protiv rivala koji hoće i da nas napadnu. Imate li rešenje?

– Imam rešenje i na tome ćemo raditi tokom četiri dana koje ćemo provesti zajedno pred meč.

Već se govori i o duelu s Italijom u Đenovi. Mnoge sadašnje reprezentativce “azura” znate od pre šest godina, kada su nas pobedili u finalu EP za mlade. Možete li sada da iskoristite tu okolnost i da im vratimo dugove iz prošlosti?

– Sada bi bio idealan trenutak da im se revanširamo. Znam da to žele i igrači, posebno oni koje sam 2004. vodio u selekciji do 21 godine.

Da li su u periodu od tog finala u Bohumu više napredovali naši fudbaleri ili Italijani?

– Tu ne postoji dilema, naši momci su značajno više odskočili. Pogledajte samo kako igraju Krasić, Ivanović, Stojković ili iz prethodne generacije Vidić i Jovanović. S druge strane, od Italijana danas su u rangu vrhunskih samo De Rosi i Đilardino, donekle i Skuli.

Možemo li da iskoristimo tu prednost 12. oktobra?

– Verujem da to možemo da uradimo – s jasnim optimizmom poručio je selektor Srbije Vladimir Petrović.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!