FIFA: Kleo ne može da igra za Srbiju

Uprkos želji da uz Partizanov, obuče i dres reprezentacije Srbije, Kleo u skorije vreme najverovatnije neće moći da igra za našu reprezentaciju

Nejasno definisani stavovi statuta FIFA u poglavlju mogućnosti igranja fudbalera za nacionalne selekcije, doveli su Partizanovog Brazilca Klea u lavirint iz kojeg ga mogu izvući samo pravnici svetske kuće fudbala i eventualno usmeriti ka reprezentativnom dresu Srbije. Jer u ovom trenutku, po članu 16 statuta FIFA, Kleo može, ali po članu 17, ne može da igra za Srbiju!

Sve je bilo kao u bajci – Kleovi golovi u kvalifikacijama za Ligu šampiona, trans navijača Partizana zbog istorijskog uspeha i osećaj pripadnosti Brazilca narodu kojem je podario razlog za radost.

Uprkos želji da uz Partizanov, obuče i dres reprezentacije Srbije, Kleo u skorije vreme najverovatnije neće moći da igra za našu reprezentaciju jer ne ispunjava ni jednu od četiri stavke iz principa FIFA za igranje u nacionalnim timovima koji je propisan statutom svetske kuće fudbala.

Stav 17 koji objašnjava uključenje u reprezentativne selekcije fudbalera koji su dobili novo državljanstvo definisan je kroz četiri stavke. Kleverson Kordova Kleo ne ispunjava na žalost ni jednu:

a) nije rođen na teritoriji Srbije,
b) biološka majka ili otac nisu rođeni na tlu naše zemlje,
c) ni njegovi baba ili deda takođe nisu odavde
d) što je najvažnije – posle napunjene 18. godine nije u kontinuitetu živeo pet (5) godina u državi za koju želi da igra!

Obzirom da je Kleo u Crvenu zvezdu stigao u avgustu 2008, po tumačenju ovog propisa, za Srbiju će eventualno moći da igra tek 2013. godine.

Stav 16 međutim pored odredbi o mestu rođenja i biološkom poreklu majke i oca, eventualno, dede i babe, sadrži i četvrtu opciju:

d)  da je igrač nastanjen dve godine na teritoriji zemlje i igra za klub iz te federacije u tom periodu!

Drugi član tog stava najavljuje opciju da je mogući i duži period od dve godine ukoliko se zainteresovane federacije dogovore!?

Zbog ovih nejasnoća pozvali smo generalnog sekretara FS Srbije Zorana Lakovića kako bismo saznali šta je relevantno u slučaju Klea – stavka 16 po kojoj su neophodne dve ili stav 17 gde je FIFA propisala pet godina boravka na teritoriji koju pokriva nacionalna federacija, u našem slučaju FS Srbije:

– U našem okruženju nije bilo sličnog primera po kojem je FIFA mogla da reaguje. U svakom slučaju, ako od selektora dobijemo zahetv, tražićemo od Partizana svu neophodnu dokumentaciju vezanu za državljanstvo Klea, prosledićemo u FIFA kako bismo dobili pravno tumačenje njegovog slučaja – rekao nam je Zoran Laković ne upuštajući se u analizu sadržaja problematičnih stavki statuta svetske kuće fudbala.

Igranje Brazilca Eduarda za Hrvatsku ne može da se veže sa eventualnim Kleovim oblačenjem srpskog reprezentativnog dresa. Eduardo je u Hrvatskoj počeo da trenira pre punoletstva kad je i dobio državljanstvo i zaigrao za mlađe kategorije. Angažman Zdravka Kuzmanovića takođe nema dodirnih tačaka sa slučajem Kleo. Kuzmanovićevo poreklo je iz BiH, a kako je Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) postala poveljom Ujedinjenih nacija legitimni naslednik nekadašnje SFRJ, iako rođen u Švajcarskoj i bez obzira što su mu baba i deda iz BiH, odlični vezista je mogao da igra za Srbiju.

Sve ovo praktično znači da Vladimir Petrović i da hoće, Brazilca Klea ne može da poziva u reprezentaciju Srbije dok FIFA ne odgovori na pitanje kad Brazilac može da obuče dres Orlova. To može da bude naredne, ali i tek 2013. godine.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!