Petrović Miomir

Ime i prezime Miomir Petrović
Rođen 01/12/1922 † 26/11/2002
Mesto u timu Odbrana
Utakmica za reprezentaciju 3
Golova za reprezentaciju
Debitovao 13/10/1946
Igrao u klubovima SK Jugoslavija (Beograd),
FK Crvena Zvezda (Beograd),
FK Partizan (Beograd)

 

Rođen 1. decembra 1922. u Jabukovcu, umro 26. novembra 2002. u Vršcu.

Karijeru je započeo pre drugog svetskog rata u mlađim kategorijama beogradske Jugoslavije i u svojoj generaciji slovio je za jednog od najtalentovanijih i najperspektivnijih fudbalera.

Zbog nadolazećeg rata nije bio u mogućnosti da u potpunosti ispolji svoj nesumnjivi fudbalski talenat. Fudbalska dešavanja u okupiranom Beogradu uglavnom su se svodila na odigravanje prijateljskih utakmica između predratnih rivala – BSK-a i Jugoslavije, a Petrović je bio standardni učesnik duela, igrajući u odbrani crvenih najpre sa dvojicom budućih trenera Crvene zvezde – Ljubišom Broćićem i Milovanom Ćirićem, a kasnije i sa dvojicom naših legendarnih halfova – Predragom Đajićem i Milivojem Đurđevićem. Međutim, ta itekako jaka odbrambena linija nije bila dovoljna “crvenima” da se odupru naletima “plavih”, u čijem su napadu igrala trojica naših posleratnih asova – Rajko Mitić, Kosta Tomašević i Đura Horvatinović, ali i predratni velikani Vojin Škoba Božović i Milorad Nikolić Popac.

Posle rata Petrović je bio jedan od osnivača i najboljih fudbalera beogradske Crvene Zvezde. Dres crveno-belih nosio je tri sezone, između 1945. i 1948. godine, učestvovao u Prvenstvu Beograda i Srbije tokom 1945. i 1946. godine, te u prva dva državna prvenstva nekadašnje Jugoslavije. Sa Brankom Stankovićem činio je najbolji bekovski tandem jugoslovenskog poratnog fudbala. U te dve sezone Petrović je bio najstandardniji prvotimac crveno-belih, zabeležio najviše ligaških nastupa – 42, izostavši jedino sa prvenstvene utakmice protiv skopske Pobede, pretače današnjeg Vardara.

Ali svoje dobre igre nije uspeo da kruniše trofejima, jer je u trenutku kada je Crvena zvezda osvojila svoj prvi kup – 1948. godine Petrović već bio član našeg večitog rivala. Naime, u tom periodu kup se igrao krajem godine, u jeku nove prvenstvene sezone.

Za razliku od legendarnog Ambasadora, Petrović nije uspeo da se izbori za status standardnog reprezentativca, jer mu je direktni konkurent za mesto u nacionalnom timu bio kapiten crno-belih i prvi kapiten reprezentacije – Miroslav Meho Brozović. Zbog toga je Petrović ostao na cifri od svega tri reprezentativna nastupa, iako je po igračkom kvalitetu zasluživao neuporedivo više.

Za nacionalni tim debitovao je 13. oktobra 1946. godine, u pobedi nad Bugarima 2:1, u utakmici za Balkanski kup, a oprostio se 21. avgusta 1949. godine u pobedi nad tada nejakim Izraelom od 6:0

 

Utakmice reprezentacije Jugoslavije u kojima je nastupao:

BK 13.10.1946  Jugoslavija  Bugarska 2-1 (1-0)
BK 27.06.1948  Jugoslavija  Albanija 0-0 (0-0)
KSP 21.08.1949  Jugoslavija  Izrael 6-0 (4-0)

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!