Pažur Alfons

 

Alfons Pažur, fudbalska reprezentacija Jugoslavije Ime i prezime Alfons Pažur
Rođen 13/03/1896 † 26/03/1973
Mesto u timu Odbrana
Utakmica za reprezentaciju 1
Golova za reprezentaciju
Debitovao 04/11/1925
Igrao u klubovima Ilirija (Zagreb),
HŠK Concordija (Zagreb)

 


Rođen 13. marta 1896. u Zagrebu, umro 26. marta 1973. u Zagrebu.

Fudbalom je počeo da se bavi 1913. kao junior zagrebačke “Ilirije”, ali je uskoro mobilisan i krenuo u rat u kome je ostao do sloma Austrougarske 1918. Posle oslobođenja postao je član “Konkordije” u kojoj je i završio sportsku karijeru. Igrao je najviše na mestu desnog beka. Oni koji ga se bolje sećaju tvrde da je bio izvanredno požrtvovan i izuzetno borben.

Početkom 1944. napustio je mesto u Okružnom uredu za osiguranje radnika u Zagrebu i zajedno sa drugaricom Adom prišao jedinici X zagrebačkog korpusa u kojoj se od 1942. borio njihov sin dr Krešimir Pažur. Posle oslobođenja službovao je u računovodstvu fabrike DTR gde je 1960. penzionisan.

Za reprezentaciju Zagreba odigrao je sedam utakmica, a za državni tim samo jednu – 4. novembra 1925. u Padovi protiv Italije (1:2). uz to da je nastupio i na dvema nezvaničnim utakmicama (18. januara 1925. u Zagrebu protiv Štajerske – 2:0 i 8. novembra 1925. u Napulju protiv Južne Italije, 3:1).

Kao i njegov brat Hugo Pažur, takođe reprezentativac, nisu pripadali redu velikih, ni posebno poznatih jugoslovenskih fudbalera, ni po pokazanim uspesima koje su postigli, a ni po sećanjima koja su ostavili na sebe i svoje vreme.

Uzrok te njihove skoro potpune anonimnosti, mlađim generacijama skoro beznačajnih imena, treba tražiti u vremenu u kome su živeli, u prilikama i u godinama u kojima su igrali. Fudbalu su prišli pred sam ili u godinama prvog svetskog rata, i kad je interesovanje za fudbal bilo malo, i kad su nam hronike ostale siromašne.

Činjenica da su igrali i u reprezentaciji Jugoslavije i u timu grada Zagreba kazuje da su u svome vremenu bili kvalitetni i istaknutiji igrači, dostojni poverenja saveznih kapitena. Bilo bi pogrešno, pa i nepravično, start i učešće braće Pažur u našoj reprezentaciji meriti kasnijim, a pogotovo današnjim merilima, pa time ocenjivati i njihove sposobnosti i vrednosti.

U njihovo vreme fudbalska reprezentacija Jugoalavije nastupala je veoma retko, a broj protivnrka sveo se na slovenske zemlje, naročito na Čehoslovačku s kojom se igralo svake godine. Jer, niti su Jugosloveni bili zanimljivi protivnici, niti su imali materijalnih sredstava da nekoga pozovu i obezbede. Pored toga, još su bila veoma sveža sećanja na minuli rat, zbog čega su izbegavani susreti sa zemljama koje su ratovale na strani Nemačke i Austro-Ugarske (Mađarska, Bugarska itd). koja je, uostalom. više godina i FIFA isključiia iz medunarodnog života. Broj susreta naše reprezentacije bio bi još i manji da 1920. i 1924. nismo okušali sreću na Olimpijskim igrama i oba puta potučenl da nogu sa po 0:7 u Anversu protiv Čehoslovačke, a u Parizu protiv Urugvaja.

Braća Pažur su upravo igraia u tom vremenu i njihov mali bilans – Alfons s jednom, a Hugo sa dve utakmice – treba uokviriti u ovaj više nego skroman kalendar naše reprezentacije, koja se stidljivo i polako uključivala u međunarodni sportski život. U mnogim dokumentacijama koje su objavljene do sada, Alfons i Hugo sa tri utakmice vode se pod jednim imenom, što naravno, treba ispraviti. Ako se ima u vidu sve rečeno, onda da zaključimo da su u svome vremenu braća Pažur predstavljali lepa i ugledna imena našeg sporta.

Utakmice reprezentacije Jugoslavije u kojima je nastupao :

PU 04.11.1925  Italija  Jugoslavija 2-1 (2-1)
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!