Nacionalni stadion u Surčinu?

Nacionalni stadion, na kojem bi sve utakmice ubuduće igrala fudbalska reprezentacija Srbije, po svemu sudeći biće sagrađen u Surčinu. To je indirektno potvrdio i gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, pri obilasku ove opštine.

– Beograd je postao grad kranova, dizalaca, a Surčin je postala opština budućnosti u kojoj se na svakom ćošku radi i gradi. U razgovoru sa građanima saznao sam da stalno traže nešto više od opštinskog rukovodstva i to je praksa sa kojom bi trebalo nastaviti. Nastavićemo da podržavamo projekte koji su važni za stanovnike opštine Surčin, a ne bi trebalo zaboraviti ni izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona, koji gradimo zajedno sa Vladom Republike Srbije – rekao je Mali.

Iako se pominjalo da će stadion biti sagrađen u nekom od novobeogradskih blokova, ili na makiškoj strani grada, Surčin je lokacija koja je za izgradnju najrealnija. Konačna odluka još nije doneta, ali ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije obilazili su zemljište na kojem bi trebalo da nikne velelepan objekat kapaciteta 60.000 mesta, na kojem bi u budućnosti igrali “orlovi”, gde bi se održavalo finale Kupa Srbije, ali i verovatno bi možda i Crvena zvezda i Partizan neke svoje važnije evropske utakmice igrali na ovom objektu. Uz to, na stadionu bi mogle da se održavaju i druge manifestacije poput velikih koncerata, a Beograd bi svakako mogao da se nada da može organizovati i događaje po najvišim kriterijumima UEFA, poput finala Lige šampiona ili Lige Evrope.

Saznajemo da je tačna lokacija za izgradnju Nacionalnog stadiona nalazi između obilaznica oko Surčina i Ostružnočkog mosta. U pitanju je državno zemljište i ideja je da to bude Grinfild investicija, odnosno da bi se sa poslom krenulo od nule, bez prethodne infrastrukture. Ono što je privuklo ljude iz FS Srbije i grada Beograda je to što je u pitanju zemljište koje nema problema oko eksproprijacija, a pozicija je savršena, pošto se nalazi blizu grada, aerodroma Nikola Tesla, a odlično je i povezana saobraćajnicama.

Ukoliko do odobrenja projekta dođe, što je gotovo sasvim izvesno, Nacionalni stadion bi sa gradom bio povezan duplom kolovoznom trakom uz Savu. Ono što je takođe važno jeste i činjenica da bi na pomenutom mestu bilo i lakše izvesti sam projekat, pošto je jedan koncept gradnje u gradu, a drugi van grada. Zvanična potvrda lokacija očekuje se do jeseni.

Cena u skladu sa svetskim standardima

Kako saznajemo, izgradnja Nacionalnog stadiona iznosila bi okvirno 150.000.000 evra. Objekat bi bio odrađen po najvišim svetskim standardima, sa najkvalitetnijim stolicama, kapimama, toaletima, a imao bi i ogroman prostor za parking.

Izvor:
Blic
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!