Mladen Krstajić: Na kraju sam uvek bio pukovnik

Nije mi problem da ponovim da su me za pomoćnika u stručnom štabu predložili predsednik i sportski direktor FSS, Slaviša Kokeza i Goran Bunjevčević

Posle dva meseca turbulentnog traganja za naslednikom Slavoljuba Muslina, Fudbalski savez Srbije obrisao je prefiks vršilac dužnosti selektora ispred imena Mladena Krstajića i nekadašnjem reprezentativcu SiCG, i igraču Partizana, Verdera i Šalkea, poverio vođenje A selekcije na Svetskom prvenstvu ovog leta.

Uz šturu izjavu sportskog direktora FSS Gorana Bunjevčevića da je iza izbora 43 godine starog početnika u trenerskom poslu stao Stručni odbor, čiji je on potpredsednik. Ne čekajući svečanu promociju novog šefa struke “orlova” obratili smo se doskorašnjem Muslinovom pomoćniku za objašnjenja iz prve ruke.

* Da ste član Stručnog odbora FSS i da ste bili pitani za mišljenje o Krstajiću zašto biste digli ruku za njega?

– Nema potrebe za takvim fikcijama. Nisam član Stručnog odbora i nisam bio u prilici da predlažem selektora, a oni koji jesu sigurno imaju svoje razloge za to. Imate pravo da ih pitate za obrazloženje, kao što ja imam pravo da ne pričam o sebi na taj način. Samohvalisanje nije deo mog karaktera.

* Nad čime u njegovoj profesionalnoj biografiji biste se zamislili? Da li bi vam smetalo to što ima samo 180 minuta trenerskog staža u ulozi glavnokomandujućeg?

– Odnekuda se mora krenuti. Pitanje je samo ko je koliko i za šta spreman. Neko želi, može i voli da preuzme manji, a neko veći rizik. Ja ceo život pristajem na najveće izazove. Odgovornosti, takođe. Bez obzira na godine (ne)iskustva. Nekome zapadne da važne stvari počne s 40, drugima s 55, nekima u poznom dobu, a ima ih koji nikada ne stisnu petlju.

* Kako komentarišete opšte uverenje da ste novogodišnji poklon u vidu selektorske palice dobili zato što ste “dobri” sa prvim čovekom srpskog fudbala Slavišom Kokezom, za kojeg ste sami otkrili da vas je on a ne Muslin doveo u stručni štab?

– Koliko ljudi, toliko teorija, komentara i tumačenja. Nikome ništa ne zameram. Jedino se držim istine. I zato mi nije problem da ponovim da su me za pomoćnika u stručnom štabu predložili predsednik FS Srbije i sportski direktor FSS, Slaviša Kokeza i Goran Bunjevčević. Neću da nagađam da li je to bio tas na vagi prilikom izbora selektora, već ću samo reći da sam za ove dve godine staža u A reprezentaciji bio maksimalno odgovoran i posvećen u obavljanju svih dobijenih zadataka.

* Mislite li da biste bili tu gde jeste da niste za utakmice sa Kinom i Južnom Korejom pozvali momke koji su “oterali” prošlog selektora, pre svih Sergeja Milinkovića-Savića i Nemanju Radonjića?

– Nije moje da se bavim razlozima i okolnostima odlaska prošlog selektora. Pričam i pričaću samo o onome što je u mom domenu. Pozivanje igrača svakako jeste. Tako da sam na tu azijsku turneju u odnosu na tadašnje okolnosti, da su to bile prijateljske utakmice i da smo imali nekoliko povređenih i umornih pojedinaca, poveo i naknadno dopisao samo one za koje sam procenio da im je u tom trenutku mesto u našoj najjačoj reprezentaciji. Da mogu da sprovedu moje ideje na terenu i donesu rezultat protiv Kine i Južne Koreje. Ove dve utakmice bile su za sve prijateljske, a meni vrlo moguće presudne za skidanje zvanja vršilac dužnosti. Sigurno ne bih bio ovde gde sam da smo ih izgubili, da se nije znalo ko šta radi u igri i da je ekipa bila mlitava i nezainteresovana.

* Niko iz FSS nije javno potvrdio ni decidirano demantovao da su prvo vođeni pregovori sa Draganom Stojkovićem i Veljkom Paunovićem, da se razmišljalo o Robertu Prosinečkom, Ivici Jovanoviću, Aleksandru Stanojeviću, Vladanu Milojeviću…, ali javna je tajna da niste od početka bili prvi “pik”. Žulja li vas to?

– Ništa me ne žulja, ne nosim tuđe “cipele”. Hodam uzdignutog čela i sasvim čista obraza. Pošteno radim, pravo zborim i mirno spavam. Bez obaziranja na rekla-kazala i mešanja u tuđ posao.

* Dakle, nije kome je rečeno već kome je suđeno?

– To ste vi rekli.

* Da li ćete nekoga od njih zvati radi stručnih konsultacija? Možda nekog drugog aktivnog ili penzionisanog trenera? Na primer svog fudbalskog oca, kako umete da zovete Nenada Bjekovića?

– Baš zato što nisam sujetan, narcisoidan i prepotentan pitaću i već pitam za mišljenje, savet, iskustvo i sugestiju svakoga čije metode rada, uspehe i ličnost poštujem. Radim po svome, kao svaki nezavisan čovek, ali rado slušam druge. I to ne samo ljude iz sveta fudbala. Imamo toliko velikih trenera i igrača u ostalim sportovima. Ko su oni? Neke stvari treba držati za sebe ili ih u pravo vreme podeliti sa drugima. Uglavnom, sve radim čistih namera i za dobro reprezentacije.

* Da li ste dobili čestitku od bivšeg šefa Muslina za unapređenje u pravog kormilara A tima?

– To su moje privatne stvari.

* Imate li u mobilnom SMS podrške nekoga iz vašeg bivšeg kluba Partizana i Crvene zvezde, bez obzira što crveno-beli vode rat sa FSS?

– Imam ih. Nije bitno kakve i od koga, važno je da oba kluba poštujem. Nemam loše odnose sa večitim rivalima i njihovim navijačima. Oni i reprezentacija su “lokomotiva” našeg fudbala.

* Da li ste spremni za bočne udare i rušenja iznutra, ta opšta mesta u srpskom fudbalu? Nosite li “pancir”? Ima li uopšte nešto čega se plašite u poslu kojeg ste se prihvatili?

– Od 1992. godine, rata u Bosni i Hercegovini i porodičnog izmeštanja u Srbiju trpim različite udare. Bočne i čeone, direktne i indirektne. I uvek sam ih stoički podnosio, bez prljanja ruku u borbama. Nije mi potreban pancir, ni pravi ni metaforički. Koračam slobodno, nikome ništa dužan. Ni kriv.

* Kako bi izgledao vaš trenerski presek igre “orlova” u ovim kvalifikacijama? Šta je bila najjača, a šta najslabija karika?

 – Napravili smo dobru atmosferu, uz fudbalski kvalitet glavni faktor uspeha. E, sada, ima stvari koje ćemo ekipa, moji saradnici i ja probati da popravimo i(li) unapredimo. Stara mudrost kaže da sve može biti bolje nego što jeste. Imamo vrlo malo vremena za korekcije, ali puno volje i želje da sve dignemo na još viši nivo. Vreme će pokazati koliko smo uspeli u tome.

* U kom sistemu ćete pripremati ekipu za SP? Da li su vam azijske provere “nacrtale” pravu formaciju?

– Razumem da sedam miliona selektora u Srbiji zanima da što pre čuje razmišljamo li isto, ali valjda će i oni razumeti mene ako im kažem da je to ozbiljan i pipav izbor. Nisam ga još definitivno napravio, jer želim stvar da sagledam iz svih mogućih uglova. Jedno je sigurno – neću igrače prilagođavati sistemu igre već formaciju praviti u skladu sa njihovim pojedinačnim i timskim karakteristikama i realnim mogućnostima. I da… volim ofanzivan fudbal. Prvu fudbalsku karijeru proveo sam u odbrani, a ovu bih da pravim na “gol više” filozofiji.

* Brzo će doći jun i vreme za konačni odabir putnika za Rusiju. Ako pretpostavimo da će ga svi kandidati dočekati zdravi, čime ćete se rukovoditi pri kraćenju spiska – klupskom minutažom, tj. trenutnom formom ili stažom i zaslugama u reprezentaciji?

– Još razmišljam na tu temu, sve je otvoreno… Postoje igrači čija je uloga u igri tokom poslednje dve godine bila velika, kao što ima onih koji bi mogli da pojačaju kolektivni potencijal. Videću gde će ko preći ili ostati u ovom zimskom prelaznom roku, sačekati da vidim kakav će ko biti u nastavku klupskih sezona, sa svakim od potencijalnih kandidata lično razgovarati ili poslati poruke preko saradnika, testirati ih u proverama u martu… Sve pratim, beležim, pamtim i računam. Do konačne odluke.

* Imate iza sebe jedno SP u kopačkama. Šta ćete od tog iskustva turnirskog načina takmičenja probati da primenite, a šta gledati da po svaku cenu izbegnete?

– Veoma mi je bitno da u zdravoj i takmičarskoj atmosferi prvo odradimo pripreme, a onda nastupamo na samom Mundijalu. Bez sujete i rasipanja energije na neke periferne stvari. Okupljanje je predviđeno 28. maja, a šampionat počinje 14. juna, dakle nema se mnogo ni vremena ni prostora između borbe za klupske trofeje i bodove na SP. Igrači će doći umorni, a mi ih moramo brzo resetovati i pažljivo vratiti na psihofizički nivo nužan za velika takmičenja. Čuvajući ih od loše energije, prenaglašenih rekcija, samoljublja i euforije. Nismo se plasirali na prvenstvo da bismo popunjavali broj, ali ne smemo upasti u zamku ogromnih očekivanja. Svojih, navijačkih i medijskih. Naša grupa sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom je teška, ali i inspirativna, a mi idemo tamo gde nas skoro niko nije video pre Velsa, Republike Irske, pa i Austrije. Ne znam za ostale, ali ja pamtim pesimističke reakcije na žreb kvalifikacija za takmičenje u Rusiji.

* Šta bi za vas lično predstavljao neuspeh na ovom Mundijalu?

– Bio bih nezadovoljan ako na Mundijalu ne pokažemo kvalitet koji imamo, ako igrači svojim zalaganjem i ponašanjem ne učine ponosnim svoj narod. U smislu da im ništa ne zamere na želji i trudu. Ne eskiviram priču o rezultatima, hoću da kažem da su pobrojane stvari preduslov za uspeh. U našem slučaju bi to bio prolazak u drugi krug. Poznato je da je samostalna Srbija propustila brdo takmičenja, a na jedinom – Mundijalu u Južnoj Africi ispala posle grupne faze.

* Ako napravite nešto veliko u Rusiji da li ćete se nasmejati u brk svim svojim kritičarima i poželeti novi, blanko ugovor sa FSS ili reći “hvala, doviđenja i prijatno”?

– O tom, potom. Ne razmišljam tako i toliko daleko, nije ovo Krstajićeva lična utakmica s nekim ili protiv nekoga. Ja sam jedan od privilegovanih da predstavljaju srpski fudbal u Rusiji. I neću se štedeti u poslu koji mi je poveren. Bez obzira na brojne kritičare i neverne Tome. Bilo bi mi čudno da je više onih što me tapšu po ramenu.

* Jasno vam je da na kraju balade možete biti samo pukovnik ili pokojnik?

– Savršeno jasno. Toliko sam se puta u životu i karijeri hvatao u koštac s nepoznatim, a okruženje se delilo na one koji očekuju da završim kao pokojnik i uverene da mogu izaći kao pobednik iz bitke. I uvek sam bio pukovnik. S manama kao i svaki živi stvor, ali bez straha. Da se bojim ne bismo sada radili ovu priču.

* Igrač, sportski direktor, predsednik kluba, selektor. Šta biste još hteli i mislite da biste mogli da radite u fudbalu?

– Ne živim u prošlosti ili budućnosti, isključivo me zanima sadašnjost. Ona se trenutno zove selektor Srbije. Imam ja još gomilu ideja i poneku ambiciju, ali neka ih na čekanju sve dok vodim “orlove”.

* Može li se u isto vreme biti predsednik FK Radnik iz Bijeljine i prvi u lancu odgovornosti u nacionalnom timu Srbije?

– Imam energije za još dva posla pored tih, ali ne bi bilo fer, pa ni moralno da špartam po Bosni i Hercegovini i da gledam mečeve njene Premijer lige umesto da snimam igrače u Superligi Srbije. Zamrznuću svoju predsedničku funkciju u Radniku.

Prošlo je vreme trenera-diktatora

* Iz nekoliko gestova igrača u vaša dva samostalno vođena meča dalo se zaključiti da ste prilično bliski. Može li to da ugrozi vaš selektorski autoritet?

– Prošlo je vreme trenera-diktatora, ovo je 21. vek. Dok sam jurio za loptom u Nemačkoj shvatio sam i prihvatio sam da svi imaju pravo na slobodu mišljenja i slobodu govora. Od najstarijeg sve do najmlađeg. Naravno, uz jasnu podelu poslova i unapred, jasno, postavljene granice u ponašanju. Tako i ja sada ne očekujem da ekipa stoji u stavu mirno kada ja držim slovo, kao što oni znaju šta su njihova a šta moja prava i obaveze. Krstajić na terenu i van njega su kao nebo i zemlja. Dok radimo nema šale, kada je vreme za opuštanje onda možemo da pričamo o svemu, da se šalimo, zapevamo… Nema tu mnogo filozofije.

* Šta će biti strogo zabranjeno kod selektora Mladena Krstajića?

– To nije za javnost, ali jasno vam je da se radi o nekim detaljima vezanim za disciplinu. Ako je tim uvek na prvom mestu i zna da izbaci u prvi plan pojedince kada se dobro igra, pobeđuje i slavi, onda taj isti ne može i neće da trpi pojedinačne nastupe. Ničije, jer smo svi u istom košu. Fudbaleri, selektor, treneri, medicinski blok, ekonomi, kuvari…

Fudbal je jedno, privatni biznis drugo

– Moj selektorski angažman je jedno, a privatni biznis nešto potpuno drugo. O svojoj proizvodnji rakije poslednji put sam pričao u novogodišnjem intervjuu za jedne novine, dogovorenog pre mog potpunog preuzimanja reprezentacije. Neću više, jer bi to bilo grubo, ružno i besmisleno mešanje baba i žaba – rekao nam je Krstajić na pitanje da li će se na nekim budućim proslavama u FSS služiti vrhunska rakija iz Destilerije Hubert 1924.

Izvor:
Danas
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!