Mihajlović: Marko Šćepović debituje protiv Belgije

Krasić blizu povratka, Belgija pada na „Marakani”

Sudeći po startu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014, posle četiri boda u mečevima sa Škotskom i Velsom, a pred nove ispite u oktobru s Belgijom i Makedonijom (12. i 16. oktobra), naša reprezentacija se nametnula kao jedan od favorita u grupi.

Izbor novog selektora Siniše Mihajlovića, koji se hrabro opredelio za smenu generacija, kod mnogih ljubitelja fudbala izazvao je sumnju da će se Srbija u narednih godinu i po dana grčevito boriti za odlazak na „Mundijal 2014”, pošto su nakon žreba za favorite slovili Belgija i Hrvatska.

Za samo deset dana Srbiju u Beogradu protiv Belgije očekuje najteži ispit u ovoj godini. Četiri dana kasnije i duel u Skoplju s Makedonijom. Mihajlović tvrdi da su pripreme u završnoj fazi, jer razmišljanja o budućim protivnicima krenula su odmah posle meča sa Velsom.

Da li Srbija spremno dočekuje duele sa Belgijom i Makedonijom?

– Za sada sve ide po planu iako su nas ovog vikenda neprijatno iznenadile vesti o povredama Sulejmanija i Tomića. Međutim, moramo da gledamo napred, da budemo skoncentrisani maksimalno na nove obaveze, i da što je moguće mirnije dočekamo duel sa Belgijom. Umesto Sulejmanija i Tomića planiram da pozovem Krasića, verujem da će u narednih deset dana zaigrati za svoj tim i otkloniti svaku moju dilemu.

Nedavno ste boravili u Varšavi na skupu svih selektora evropskih reprezentacija. Kakve utiske sa tog skupa nosite?

– Prvi put sam se našao na jednom takvom skupu gde sam sreo nekadašnje moje učitelje, video sam stare prijatelje. Taj sastanak bio je koristan iz više razloga. Zahvalio sam Del Boskeu u ime našeg saveza na njegovoj izjavi da su u njegovoj karijeri kao trenerska vodilja bili srpski stručnjaci Miljan Miljanić i Vujadin Boškov. Moram da priznam da sam bio veoma ponosan što sam Srbin, jer danas imate veoma malo poznatih ljudi i priznatih u svetu. Zaista sam bio ponosan.

Kakve su nam šanse protiv Belgijanaca?

– Spremamo ekipu da pobedimo. Ako budemo igrali kako znamo i umemo, i ako Marakana bude puna, verujem u ovu reprezentaciju. Doduše, Belgija je favorit na papiru i po igračima koje ima, međutim naši igrači imaju mladost, veoma su perspektivni i sve opet zavisi od njih. Optimista sam.

U Varšavi ste se sreli sa Igorom Štimcem, selektorom Hrvatske. Sve zanima kako je protekao vaš susret, da li ste se posle mnogo godina pomirili?

– Sreli smo se i razgovarali smo o mnogim temama. Dugo nismo razgovarali, skoro 20 godina, ali to vreme je za nama. Složili smo se da smo grešili. Dok sam davao intervju za jednu englesku televiziju Štimac mi je prišao, pružio mi je ruku i zagrlili smo se. Dogovorili smo se da se pre martovskog meča ponovo sretnemo, najverovatnije u januaru ili februaru, da spustimo loptu i da meč između Hrvatske i Srbije bude samo fudbal i ništa više. Mi moramo da damo primer i da na tribinama sve bude u najboljem redu, iako znam da su Srbija i Hrvatska zemlje visokog rizika. Ovo je šansa da izbrišemo loš imidž koji nas prati.

Govorilo se da ćemo Belgijance dočekati u Novom Sadu. Ipak ugostićemo ih na našem najvećem stadionu, u Beogradu. Koliko je to dobro?

– Belgijanci nisu hteli da igraju u Novom Sadu i smatraju da će im biti lakše u Beogradu. Moramo da pokažemo da smo jedinstveni, da je reprezentacija iznad svih nas, da je to interes svih interesa. Nedavno sam bio u Novom Sadu, gledao sam meč između Vojvodine i Partizana, ostao pola sata i razočaran napustio stadion. Očekivao sam da sudija prekine meč. Kada sam postao selektor hteo sam da napravim sastanak sa svim sudijama, da im kažem da i oni moraju da budu deo nečega što je još u povoju ako već u Evropi sude po evropskim kriterijumima neka se tako ponašaju i ovde u Srbiji. Očekivao sam od tog sudije (Mažića) da prekine utakmicu, jer šta bi bilo da su se dogodili i veći incidenti, ko bi za to ispaštao. Neka svako radi svoj posao, i neka svako preuzme odgovornost. Poznati italijanski i svetski arbitar Kolina je nedavno u Varšavi govori o pozitivnim i negativnim efektima u suđenju. I mnogi bi mogli još mnogo toga da nauče od njega. Žao mi je, ali revoltiran sam otišao kući.

Kada počinju pripreme pred odlučujuće duele s Belgijom i Makedonijom?

– U Beograd stižem već u subotu, najverovatnije ću gledati neku utakmicu, želja mi je da još jednom na delu vidim Marka Šćepovića, da se uverim da je spreman, ali o svemu tome razgovaraću sa Tumbakovićem i Vermezovićem. Ono što znam to je da će protiv Belgije igrati gotovo sigurno pola sata, razmišljam da sa Makedonijom počne utakmica od starta.

Siniša Mihajlović ne krije da će i ubuduće uvek pripremati po dve utakmice, da se manje-više neće menjati ni koncepcija ni opredeljenje, i da će šansu dobijati oni igrači koji to zasluže. Jedan od onih koji će biti novi na spisku selektora jeste i prvotimac Torina Stevanović.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!