Kleo može da igra za Srbiju

Brazilac Gabrijel Kordova Kleo može da igra za reprezentaciju Srbije, prenose „Večernje novosti.

Kako prenosi taj list, za debi bivšeg fudbalera Partizana u reprezentaciji potrebno je samo da dobije poziv selektora pa da zaduži crvenu opremu ‘orlova’.

Dilema da li naturalizovani Srbin, poreklom iz Brazila, ima pravo da nastupi za našu reprezentaciju dugo je lebdela u javnosti, ali su „Novosti” konsultovale Miću Petkovića, člana međunarodne asocijacije sportskih advokata, koji je rastumačio pravila propisana od strane FIFA.

Po njima, Kleo može da zaigra za nacionalni tim Srbije već 10. avgusta u Moskvi protiv Rusije, dok će vezista Crvene zvezde Evandro, ukoliko dobije naš pasoš, morati još malo da sačeka da bi ispunio uslov da zaigra za ‘orlove’.

– “Kada fudbaler dobije državljanstvo, postoje četiri uslova od kojih jedan mora da ispuni kako bi mogao da od FIFA dobije dozvolu da zaigra za reprezentaciju”, rekao je Petković, “Prvi uslov je da je rođen u toj zemlji, dakle Srbiji, drugi, da mu je jedan od roditelja rođen u našoj zemlji, treći, da su mu ovde rođeni deda ili baba. I četvrti, da je proveo neprekidno dve godine živeći u ovoj državi”.

Kleo ispunjava četvrti uslov, pošto se u Srbiju doselio početkom avgusta 2008. godine, kada je potpisao za Crvenu zvezdu, a otišao je u februaru 2011. kada je iz Partizana otišao u Kinu.

– “Dakle, ako fudbaler ispunjava jedan od ovih uslova, FSS može da pošalje dopis u FIFA sa zahtevom da registruje igrača, a svetska ‘kuća fudbala’ na osnovu tih dokumenata donosi odluku o dozvoli”, rekao je Petković, magistar prava, finansija i marketinga u sportu.

Ni želja fudbalera nije sporna. Kleo je više puta jasno i glasno rekao da bi igrao za reprezentaciju Srbije.

– “Ako bi me selektor pozvao, pričao bih sa njim. Pa, ako bi me želeo u timu, igrao bih za nacionalni tim Srbije”, ponovio je više puta Kleo.

Za razliku od Klea, drugi Brazilac, Evandro, u januaru ove godine je došao u Srbiju, pa je potrebno još najmanje godinu i po da igra u nekom našem klubu da bi mogao da figurira kao kandidat za dres ‘orlova’.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!