In Memoriam: Aleksandar Kozlina (1938-2013)

Sahrana Aleksandra Kozline je u petak 12. aprila na Gradskom groblju u Novom Sadu u 13.30 sati

U sredu 10. aprila Novom Sadu preminuo je Aleksandar Aca Kozlina, nekadašnji vrsni fudbaler splitskog Hajduka, Novog Sada, internacionalac u Belgiji, Nemačkoj i reprezentativac Jugoslavije koji ja je u Rimu 1960. godine na Olimpijskim igrama osvojila zlatnu medalju.

Rođen je 20. decembra 1938. u Donjem Skradu (zapadno od Karlovca, u Gorskom kotaru). Verovatno su se njegovi, nakon rata odselili u Panonsku niziju, gde je počeo igrati u juniorima “Vojvodine”, zatim za “Novi Sad”, a u sezoni 1958/59. prelazi u splitski “Hajduk”, u kojem je izborio reprezentativni status.

U sezoni 1962/63. i pola iduće sezone ponovno je igrao za “kanarince” iz Novoga Sada, potom opet u “Hajduku” do 1966. godine.

Kozlina je bio nenadmašni tehničar, istinski žongler koji je s loptom mogao sve. Bio je ekstravagantan, kako je bio nežne građe zavrtao je gaćice (tu su modu brzo prihvatili svi igrači Hajduka), nosio je kopačke s velikim, uočljivim jezikom. Igrao je u tandemu s Antom Žanetićem, jedan su drugome tepali da su oni Real i Barca.

U dresu Hajduka zabeležio nastup na 177 utakmica (12 golova), 88 u prvenstvu (2 gola) i 13 u kupu (1 gol) u razdoblju od juna 1959. (debi Hajduk – Rijeka 6:2) do oktobra 1966. (poslednja u kupu Dinara – Hajduk 2:3).

Nakon toga je igrao u Belgiji i SR Nemačkoj, gde je sa najvišim ocenama diplomirao u čuvenoj trenerskoj školi “Sep Herberger” u Kelnu.

Devet puta igrao za reprezentaciju Jugoslavije, osvajač je zlatne olimpijske medalje iz Rima 1960. (nije igrao u finalu zbog povrede). Debitovao je 1. januara 1960. protiv Maroka u Casablanci (0:5), a poslednji put državni dres oblačio krajem 1961. protiv Indonezije (1:5) u Džakarti .

Po završetku igračke karijere Aca Prve trenerske korake odradio je u omladinskoj školi Novog Sada, a sa mladim kanarincima sada već daleke 1978. godine osvojio je Kup Jugoslavije, a u toj generaciji su bili takvi igrači kao Jovanić, Marić, Radaković …

Potom je dugo godina radio kao učitelj mlađih kategorija u Omladinskoj školi FK Vojvodina, a jedno vreme asistirao Dušanu Draškoviću i Jovi Kovrliji u radu sa prvim timom. Bio je trener juniorskog tima koji je prvi put u istoriji Kluba osvojio naslov na nacionalnom nivou. Bilo je to 1986 kada je Vojvodina pobedila Hajduka 3:1 u predigri finala Kupa Jugoslavije na Marakani. To je bilo treće finale junior Vojvodine koji su 1983 izgubili od Rijeke (0:3), 1985 od Vardara (2:3).

Pri kraju trenerske karijere vodio je ekipu Veternika, gde je utemeljio školu fudbala. Poslednjih nekoliko godina nije bio aktivan u fudbalu, ali je pratio sve što se događalo na fudbalskim terenima. Voleo je društvo i bio omiljen u svim sportskim krugovima.

Sahrana Aleksandra Kozline je u petak 12. aprila na Gradskom groblju u Novom Sadu u 13.30 sati.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!