FSS: Tužba sudu u Lozani zbog Kosova i UEFA

Fudbalski savez Srbije najavljuje tužbu Sportskom sudu u Lozani povodom odluke UEFA da primi Fudbalski savez Kosova u svoje članstvo.

Odluka Kongresa UEFA da u svoje članstvo primi Fudbalski savez Kosova izazvalo je ogorčenje u Srbiji, ne samo zbog osećaja, već i zato što je pogaženo fudbalsko pravo – Statut UEFA. Ali, sada se protiv toga valja boriti svim pravnim sredstvima, a upravo to najavljuju predstavnici državnih vlasti u Srbiji.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić ocenio je današnju odluku “poražavajućom za sport” i najavio da će Srbija u narednom periodu biti posvećena opovrgavanju te odluke, dok je šef Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio tužbu Fudbalskog saveza Srbije Sportskom sudu u Lozani.

– “Ako su negde jasna pravila onda je to u sportu”, naglasio je Udovičić na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, uz ocenu da će odluka UEFA doneti mnogo toga lošeg i da su njom urušeni svi principi zbog kojih je UEFA i nastala.

– “Danas je zgaženo pravo. Ova odluka je protivpravna i nelegalna, i borićemo se svim silama protiv nje. Danas je uzdrman temelj fudbala, i ovo bi mogao da bude uvod u mnogo ozbiljnije podele u fudbalskoj Evropi. Imaju iluziju ako misle da ćemo ikada prestati da se borimo i da ćemo priznati lažnu državu Kosovo”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Đurić je imao poruku albanskim predstavnicima sa Kosova:

– “Ne sanjajte da je borba prestala, ne sanjajte da ste član UEFA!”.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je prijem Kosova UEFA samo još jedna opomena da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila.

U pisanoj izjavi, Dačić je naglasio da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA, samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti.

– “Na nama je da se borimo za što bolju poziciju u tom svetu, za nove i stare prijatelje, za podudarnost naših i tuđih interesa, i, u svemu tome, naravno, za konzistentnost naše politike, koja u jednoj stvari sigurno neće praviti kompromise. Mi sami nećemo priznati Kosovo. Sve ostalo je, kao što smo i danas videli – moguće”, naveo je Dačić.

Dačić je dodao da Fudbalskom savezu Srbije ostaju pravna sredstva osporavanje te nestatutarne odluke pred sudom, ali da je evidentno da je ta odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike.

– “U tome, ipak, nisu u potpunosti uspeli, jer Kosovo od 54 članice nije priznalo samo 16 zemalja, a dobili smo 24 glasa, dok za Kosovo nije glasalo čak deset članica iz zemalja koje su priznale Kosovo”, izjavio je Dačić.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!