Dušan Zinaja, prvi fudbaler-reprezentativac koji je postao selektor

Prvi fudbaler-reprezentativac koji je postao selektor reprezentacije bio je navalni igrač zagrebačkog HAŠK-a Dušan Zinaja (1892-1948), koji je 10. juna 1923. protiv Rumunije (2:1) u Bukureštu, na mestu levog krila, odigrao jedinu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije.

Zinaja je 15 meseci nakon ove utakmice obavljao funkciju saveznog kapitena i sastavio tri reprezentacije Jugoslavije. 

Na svom prvom meču kao savezni kapiten, 28. septembra 1924. godine na utakmici protiv Čehoslovačke (0:2) u Zagrebu, postavio je rekord koji će teško ikada biti oboren – tada su desetorica igrača splitskih „bilih“ nosili nosili dres reprezentacije Jugoslavije – svi izuzev golmana zagrebačkog HAŠK-a Dragutina Fridriha – Karleka.

Savezni kapiten Dušan Zinaja je tim povodom izjavio da bi sigurno kompletan Hajduk sačinjavao reprezentaciju, da njegov golman Otmar Gazari nije bio italijanski državljanin.

U periodu 1924-1925. tri puta je vodio reprezentaciju Jugoslavije, sva tri puta bez pobede: gubi utakmice protiv Čehoslovačke, u Zagrebu (0:2) i u Pragu (0:7), a ne uspeva ni u Padovi protiv Italije (1:2).

Osim u fudbalu, Dušan Zinaja bio je aktivan i u HAŠK-ovoj skijaškoj sekciji. Redovno je učestvovao na državnim prvenstvima u skijaškom trčanju, a pobedom 1923. godine stiče pravo nastupa na prvim Zimskim olimpijskim igrama u francuskom Šamoniju 1924. Na svečanom otvaranju Igara Jugoslaviju predstavljaju četiri takmičara, a Zinaji pripada čast da nosi državnu zastavu. Učestvuje na dve trke: na 18 km zauzima 35. mesto dok u trci na 50 km, koja se odvijala u nemogućim vremenskim uslovima, ostaje bez plasmana iako je prošao kroz cilj s četiri sata zakašnjenja. No, danas je manje poznato da je Dušan Zinaja bio ne samo svestrani sportista već takođe novinar i urednik tada popularnog Ilustrovanog nedeljnika „Sport“, koji je izlazio u Zagrebu od 1922-1924.

Nažalost, u poratnoj obnovi zemlje Dušan nesrećno završava svoj život od posledica saobraćajne nesreće koju je doživeo na radnoj akciji kod sela Poklek na Žumberku 1948. godine. Bratova prerana i tragična smrt snažno je uticala i na mlađeg Branka Zinaju, takođe bivšeg reprezentativca, koji već sledeće 1949. umire u Opatiji od moždanog udara, u 54-oj godini života.

Braća Zinaja sahranjena su u porodičnoj grobnici na zagrebačkom Mirogoju, na pravoslavnom delu groblja u blizini kapele sv. Petra i Pavla.

Na slici, na meču protiv Čehoslovačke, prvi sleva: savezni kapiten Dušan Zinaja.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!