Ćurković: Drulović da nastavi započeti posao

Bio je sjajan reprezentativac, a kao mlad trener osvojio je trofej evropskog prvaka. Onaj ko kritikuje njegov rad mora da ponudi alternativu – kaže potpredsednik FSS

Nekadašnji golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije, legenda Sent Etjena i potpredsednik FS Srbije Ivan Ćurković ne bira teme, kada je fudbal u pitanju, i na svako pitanje daje konkretan odgovor.

Kako ocenjujete ovu turneju?

– Postoje dve vrste turneja, a rezultat je uvek bitan i stalna tema. Samo, mora da se zna da je ovo i komercijalna turneja. I da se ne vode igrači iz velikih klubova i posle naporne sezone iz čista mira. Spojili smo, dakle, lepo i korisno i zato mislim da je turneja u potpunosti ispunila cilj – kaže Đurković.

A kako ocenjujete ovu ekipu „orlova“?

– Na kraju duge i teške sezone, a većina reprezentativaca igra u jakim evropskim klubovima, nikome baš i nije do fudbala. I, naravno, ne može se ni očekivati da igraju kao da se pripremaju za Svetsko prvenstvo. I pored svega, svi su se odazvali pozivu, iako im je odmor preko potreban, i rade zaista sjajno u atmosferi koja je za primer – konstatuje na početku ovog intervjua Ćurković.

Dve prve utakmice su različito komentarisane?

– Treba, pre svega, uštimovati orkestar od 11 ili 15 ljudi. Ako samo trojica-četvorica nisu toga dana u formi ili su bez motiva, nema ni rezultata. Međutim, kako ugoditi našoj javnosti? Da smo, na primer, pobedili Jamajku sa 5:1, a mogli smo, rekli bi: oni ne znaju ništa. A da je bilo 1:1, čuli bismo: ala su naši slabi. To je jednostavno kod nas tako, teško je zadovoljiti sve ukuse. Jer, uvek postoje dve teze, a skoro je nemoguće slediti liniju koja je logična.

Kakva je uloga iskusnog Ilije Petkovića u radu sa mladim stručnim štabom?

– Petko je pravo rešenje. Čovek velikog iskustva i dobrih namera. Stekao je sjajnu reputaciju i kao igrač i kao trener i kao selektor i svakako će svi Drulovićevi momci, a i on naravno, od Petka moći mnogo toga da nauče – uveren je Đurković.
Pitanje selektora postavlja se gotovo svakodnevno?

– Ja sebi ne postavljam pitanje poverenja selektora – kategoričan je Đurković. – Ne vidim, jednostavno, ko bi mogao da bude umesto Drulovića. Ako neko kritikuje njegov rad mora da barata činjenicama i da ponudi alternativu. Ja nikoga još nisam čuo da kaže ko bi trebalo da vodi reprezentaciju.

Šta vi kažete?

– Za mene je Drulović selektor. Bio je veliki igrač, nosio dres Porta, Benfike, Partizana, bio reprezentativac preko 40 puta. Kao mlad trener već je osvojio evropsku krunu. Ko je imao bolju startnu poziciju od njega? Mihajlović, kao poslednji selektor, sigurno nije. Jer, nikada nije kao trener osvojio neki trofej. Zato ja mislim da Drulović treba da dobije šansu i nastavi započeti posao.

Šta je još plus Drulovića?

– Oformio je dobar i respektabilan stručni štab koji diše kao jedan. Tu je ekipa koja mu je asistirala prilikom osvajanja zlatne medalje na evropskom prvenstvu, priključeni su Ivan Tomić i Gordan Petrić, nekadašnji reprezentativci, sjajni momci. Treba im samo dati priliku jer, u to sam se uverio u Njujorku, Čikagu i Sao Paulu, sve štima baš kako treba.

Ovoj generaciji predstoje kvalifikacije za evropski sajam fudbala koji će se održati u Francuskoj?

– Imam potpuno poverenje u ove momke. Dobra su grupa, pravi profesionalci i koliko sam video, željni pobeda, dalje afirmacije u dresu sa državnim grbom jer su se u klupskim okvirima skoro svi odavno dokazali. A kada su kvalifikacije u pitanju moram da budem optimista jer u završnici će igrati 24 ekipe a to je pola Evrope – konstatuje Đurković.

Da li je naša kvalifikaciona grupa po meri?

– Objektivno, ako pogledate gde igraju naši igrači i koliko zarađuju, pa onda na drugu stranu stavite rivale iz naše grupe, jasno je da je sve na našoj strani. Naravno, to moramo dokazati na terenu jer nema lakih protivnika, ali moramo i da verujemo da će ipak odlučivati kvalitet. Koji je, zacelo, na našoj strani.

Prvo pa gostujemo Jermeniji?

– Kažu, nezgodni su kod kuće. Naravno da jesu, pa šta, a ko nije? Mi smo bolji, po svim parametrima, iskusniji, a ovi momci znaju i gde i kako treba da se postave. Dakle, uz sve uvažavanje protivnika, a lako svakako neće biti, očekujem da startujemo pobedom.

Onda u Beograd dolaze Albanija i Danska?

– Pre svega, moram da kažem da nam je raspored odličan. Govorio sam već o kvalitetima naših reprezentativaca i zaista ne mogu u istu ravan da stavim Albance. Od kojih smo mnogo jači. Zar treba sumnjati u našu pobedu. A onda dočekujemo i Dance koji su u jednom periodu bili dobro pozicionirani u Evropi, ali to je vreme prošlo. Pazite, ovo je moja neka brzinska analiza, ali iskrena i realna. I, ponoviću, ako savladamo oba rivala, eto nas na čelu grupe sa sjajnom pozicijom i pogledom na Francusku – konstatuje Đurković.

Optimizam do neba?

– Baziran na realnim osnovama. Pa nećemo deliti megdan sa Španijom ili Holandijom, velesilama duge i velike tradicije. Što su oni za nas, to smo mi za Albaniju i Dansku. I tako moramo da se ponašamo. Da pre svega verujemo u sebe i onda će sve doći na svoje. Bitno je steći počenu prednost, a onda će sve biti lakše.

I tako do Francuske. Neka bude kako Đure kaže.

FRANCUZI SJAJNA GENERALNA PROBA

FRANCUZI u septembru dolaze na „Marakanu“ i to će biti poslednja provera pre meča sa Jermenijom?
– Prava generalna proba sa selekcijom koja je uvek jaka i koja će igrati na Mundijalu. Naši igrači će doći iz pune takmičarske forme, biće spremni i fizički i mentalno, što na ovoj turneji u potpunosti nisu bili, pa valja očekivati da protiv „trikolora“ zaigra, i to na najbolji način, onaj sastav koji će krenuti i u kvalifikacione borbe – jasan je Ćurković.

FS SRBIJE GARANT DOBROG RADA

POTPREDSEDNIK ste FSS, da li ste zadovoljni kako funkcioniše „glava“ fudbalske porodice?
– FSS je organizacija koja apsolutno funkcioniše za primer. Kadrovski i finansijski je stabilan, a na čelu je predsednik koji u svakom trenutku zna šta da radi i kako da se postavi. Karadžić bez problema i sigurnom rukom vodi fudbalski brod, verujem,u evropsku luku – zaključio je Ćurković.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!