Antić: Australija – tim bez kompleksa

Selektor Radomir Antić hvali sutrašnjeg protivnika koji juriša na pobedu od tri gola razlike, ali ističe da je cilj njegovog tima pobeda

Osmeh na licu Radomira Antića otkriva zadovoljstvo srećnog čoveka. Selektor je u Rustenburgu, u subotu posle podne, lično želeo da se uveri u snagu Australije. Iako nije komentarisao rezultat (1:1 sa Ganom) jasno je da je zadovoljan remijem:

– Australija je reprezentaciji bez kompleksa. Znala je, pre svega mentalnom snagom i kretanjem, da nadomesti igrača manje. Na utakmici protiv Gane bila je bliža pobedi nego porazu iako je igrala sa desetoricom.

Da bih potvrdio sve to, poslužiću se malo i statistikom. Do sada su odigrali dve utakmice i četvrti su od svih selekcija po broju pretrčanih metara. Na obe utakmice su imali po igrača manje što tom podatku daje dodatnu težinu i samo potvrđuje moju tvrdnju da se radi o reprezentaciji sa visokim sportskim moralom.

Australija će u meču sa Srbijom biti jača nego prilikom susreta sa Ganom:

– Svakako je za njih povratak Kjuela, igrača sa najvećom reputacijom, veliko pojačanje, ostaje da se vidi kako će rešiti nedostatak Mura koji je dobio drugi žuti karton. Ali, u svakom slučaju Australija je reprezentacija koja iziskuje maksimum angažovanja, što znači da ćemo morati da pobedimo i nas same jer smo u mogućnosti da sami rešavamo svoju situaciju. Posebno sam zadovoljan što smo se izborili za taj status. Poštovanje prema protivniku je prisutno, ali svakako i vera u nas same.

Selektor Srbije već je preduzeo određene korake u pripremi meča sa Australijom:

– S obzirom na specifičnost mesta i vremena odigravanja utakmice odlučio sam da se spremamo u poslepodnevnim satima kako bismo što spremniji dočekali utakmicu. Za nas je novost da igramo u 20,30 č i na nadmorskoj visini od 670 metara. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su svi članovi reprezentacije spremni za utakmicu i bez problema.

Nema sumnje da će selektor Antić moći lakše da pripremi taktiku za utakmicu protiv Australije obzirom da će rival steći šanse za prolaz samo u slučaju da pobedi bar sa 3:0 što je najavio i selektor Tim Verbek.

– Naša kalkulacija je pobeda! Pročitao sam izjavu selektora Australije. To je njihovo pravo. Rezultat utakmice s Ganom dao je Australiji šansu da veruje. Ono u šta sam se uverio jeste snaga koju im daju njihovi navijači. Ako kažem da je to reprezentacija sa najvećim brojem prodatih ulaznica, sve sam rekao. Kad im je bilo teško imali su pomoć sa tribina i to su koristili.

Da li će Antić ispoštovati nepisano pravilo da se ne menja tim koji pobeđuje? Iako nije dao odgovor na ovo pitanje, utisak je da ne robuje nepisanim pravilima:

– Do srede svaki pojedinac mora da odigra utakmicu. Tako smo se dogovorili, utakmicu smo počeli juče. Svako mora kod sebe da stvori želju i da kroz trening pokaže želju. U ovom trenutku kad bih govorio o menjanju tima, išao bih protiv naših zajedničkih interesa a to svakako neću uraditi.

Još je Radomir Antić pod utiskom veličanstvene pobede nad favorizovanom Nemačkom:

– Pobeda protiv Nemačke za nas znači više od tri boda. Kad je Nemačka u pitanju, 37 godina nam je bilo potrebno da je pobedimo i sigurno je da nam je ta pobeda dala krila da na sledećoj utakmici pokažemo da smo reprezentacija koja ima visoke aspiracije.

Potpredsednik Uefe uz čestitku za pobedu nad Nemcima poručio je selektoru Srbije da veže igračima ruke kako ne bi više pravili penale:

– Bile su to pojedinačne akcije ali u svakom slučaju koncentracija mora da se popravi. Iz te dve utakmice moraju da se izvuku pouke. Fudbal je timska igra i u fudbalu ne postoje neoprostive greške. Posle izgubljene lopte, napravljenog penala i pojedinačne greške u prvoj utakmici, igrač (Kuzmanović) je bio starter u sledećoj…

Stojković, Vidić i Žigić bili su impresivni u subotu protiv Nemaca. Selektor tvrdi da je od najboljih najviše i očekivao:

– Ne ide s mojom filosofijom da ceo uspeh pripisujem pojedincima. Slažem se za svu trojicu, ali to su sve kvaliteti u skladu sa njihovim mogućnostima. U svakom slučaju uvek je toliko dobro da može da bude i bolje. Nikad se ne zadovoljava postignutim. Sva trojica su imali veliki uticaj u našoj pobedi i to treba da nam bude motiv više da idemo još napred – zaključio je Radomir Antić.

Zna se izvođač penala

Što se tiče igrača koji će izvoditi penal, ako do toga dođe, Antić kaže:

– Zna se kod nas uvek pre utakmice ko šutira penal. Tu nema improvizacije, te delove igre – ko izvodi prekide, penale, kornere, slobodne udarce, sve određujemo pre utakmice i svakako bih voleo da nam sviraju penal, zašto ne bih voleo.

Čestitke od Butragenja i Kaminera

Priznao je Antić da mu se telefon usijao od poziva posle pobede nad Nemačkom. Čestitke su stizale sa svih strana sveta, ali je selektor istakao dvojicu:

– Zvali su me Emilio Butragenjo i Hose Kaminero, kad god treba sinovi se pojave. Španski mediji su nas vrlo lepo opisali i istakli da smo u taktički dobroj utakmici došli do pobede.

Englezi i Fracuzi nemaju slučajno probleme

Komentarišući ostale rezultate na Mundijalu i probleme u koje su upali Englezi, koji još imaju šanse za prolaz, Francuze koji su praktično eliminisani, Špance s porazom u prvom kolu, Antić kaže:

– Šta je razlog? Ambijent! Šta smo pročitali za Runija, šta smo čitali za Anelku, za Kamerun, i to je ono što uvek vodimo računa – ambijent! Familijarni ambijent ti uvek daje šansu da napraviš više. Da li je slučajno da su te ekipe bile pod uticajem ambijenta…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!