25 godina od SP za mlade u Čileu (FOTO, VIDEO)

I posle 25 godina ne blede uspomene na sjajan uspeh.

Na današnji dan pre 25 godina omladinska fudbalska reprezentacija Jugoslavije postala je prvak sveta u Čileu.

Legendarna generacija jugoslovenskih fudbalera u finalu je savladala Zapadnu Nemačku sa 5:4 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

U regularnom toku bilo je 1:1, nakon golova Bobana u 85. i Vitečeka u 87. minutu. Na putu do finala redom su padali Čile (4:2), Australija (4:0), Togo (4:1), Brazil (2:1) i Istična Nemačka (2:1).

Selektor Mirko Jozić u Čile je poveo sledećih 18 igrača: Dragoje Leković, Branko Brnović, Robert Jarni, Dubravko Pavličić, Slavoljub Janković, Igor Štimac, Zoran Mijucić, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Milan Pavlović (kapiten), Predrag Mijatović, Tomislav Piplica, Davor Šuker, Gordan Petrić, Pero Škorić, Dejan Antonić, Slaviša Đurković i Ranko Zirojević.

Ovoj generaciji pripadali su i Siniša Mihajlović i Vladimir Jugović, ali oni nisu učestvovali u osvajanju trofeja. Jugovića je povreda sprečila da putuje sa ekipom, a Mihajlovića je selektor Jozić izostavio.

Sadašnji selektor Srbije je pričao da je to kazna jer nije prešao u Dinamo iz Zagreba, ali se kako kaže, kasnije osvetio pobedivši sa Crvenom zvezdom Kolo Kolo u finalu Interkontinentalnog kupa sa 3:0. Na klupi čileanske ekipe sedeo je upravo Jozić.

Za najboljeg igrača šampionata proglašen je Robert Prosinečki i pripala mu je ’zlatna lopta’. Nemac Viteček je sa sedam golova bio najbolji strelac, ispred Davora Šukera koji je postigao jedan manje.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!