Zašto Nemanja Matić jedini nije na dresu nosio mak?

Stvar je još čudnija ako se zna da je Srbin prošle godine u ovo vreme, takođe u dresu Junajteda, bez problema nosio bulku.

Britanski mediji, a posebno društvene mreže, danas bruje o odluci Nemanje Matića da ne nosi čuveni crveni mak, simbol Dana sećanja u Komonveltu i Dana primirja, na svom dresu u utakmici protiv Bornmuta u subotu rano popodne.

Matić je bio jedini igrač Mančester junajteda čiji dres nije bio obeležen crvenim makom. U Engleskoj, ovom cvetu se pridaje veliki značaj, a igrači koji iz nekog razloga ne žele da ga nose – poput Džejmsa Meklina iz Stouka, koji je najavio da kao irski katolik odrastao u Deriju ne želi da nosi “poppy” – vrlo često prolaze kroz rešetanje medija.

Meklina su na jučerašnjoj utakmici navijači Midlzbroa vređali zbog te odluke.

Mančester junajted, baš kao ni srpski fudbaler, nije dao zvaničnu izjavu o ovom događaju, ali su “insajderi” rekli Dejli mejlu da je posredi “lična odluka fudbalera”, koju je klub poštovao.

Stvar je još čudnija ako se zna da je Matić prošle godine u ovo vreme, takođe u dresu Junajteda, bez problema nosio bulku.

Neki korisnici društvenih mreža su mu zamerili i što kao Srbin – a Srbija je bila saveznica i pobednica u Prvom svetskom ratu – nije odlučio da oda počast britanskim vojnicima.

U medijima se spekuliše da sve ima veze i sa bombardovanjem 1999. godine.

“Forsiranje” maka povećalo se u prethodnih nekoliko godina, pa javne ličnosti koje ne žele da ga nose vrlo često bivaju stavljene na stub srama na Ostrvu.

Pre nekoliko godina, i u Srbiji je kao državni praznik uveden Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a tada je predstavljen i “srpski mak”: ljubičasti cvet feniks, odnosno natalijina ramonda.

Kako prenose mediji Matić je pitao šta predstavlja cvet, koji je trebalo da zakači za dres.

Matiću su pred utakmicu zalepili na dres cvet, on je pitao “šta je ovo?”, a kada su mu rekli da je to znak počasti poginulim britanskim vojnicima, između ostalog i u NATO misijama, on je odbio da ih posluša. Ipak, nije bio problem da izađe na teren bez spornog simbola i zaigra na meču.

– Bombardovali ste mi zemlju, nema šanse da ja ovo nosim. Ako treba, spreman sam da odmah napustim klub i Englesku – saopštio je Matić ljudima iz kluba.

Igrači nisu u obavezi da nose ovaj cvet na grudima, niti ih Savez kažnjava za to, ali je na društvenim mrežama izneto mnogo kritika na račun Matića koji je odlučio da sa dresa ukloni cvet maka.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!