Vokri: Reprezentacija Kosova uskoro će igrati zvanične utakmice!

Prvi čovek takozvanog Fudbalskog saveza Kosova kaže da je svima jasno da će A reprezentacija srpske pokrajine, koju je priznalo 105 zemalja kao samostalnu državu, u najskorije vreme igrati utakmice.

Fadilj Vokri, predsednik samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova, ima velika očekivanja uoči narednog sastanka Izvršnog komiteta FIFA, koji će se održati 4. i 5. decembra u brazilskom gradu Salvador de Baija, dan pre žrebanja grupa za Mundijal.

Prvi čovek takozvanog Fudbalskog saveza Kosova kaže da je svima jasno da će A reprezentacija srpske pokrajine, koju je priznalo 105 zemalja kao samostalnu državu, u najskorije vreme igrati utakmice.

– Kosovo je priznalo 105 zemalja, a Gibraltar, koji niko nije priznao, igrao je prijateljsku utakmicu. Nama ne daju i to je sramota za sport. Mi samo želimo da igramo fudbal – kaže Vokri za “Blic”.

U Prištini ne znaju šta mogu da očekuju na narednom sastanku u Brazilu, iako lobiranje za “njihovu stvar” već dugo traje.

– Ne idemo u Brazil, jer to nije kongres nego sastanak Izvršnog komiteta. Ne znam ni da li će se razgovarati na ovu temu. Nemamo obećanja, ali se nadamo da ćemo konačno dobiti dozvolu da A reprezentacija za početak igra prijateljske utakmice.

Vokri je oprezan i zbog različitog pogleda FIFA i UEFA na status srpske pokrajine.

– Za FIFA je jedino merodavno da zemlja bude internacionalno priznata, dok UEFA insistira na tome da država mora da bude priznata u Ujedinjenim nacijama. I u Srbiji fudbalska javnost zna da ćemo veoma brzo igrati utakmice, nije mi jasno zbog čega u Fudbalskom savezu Srbije toliko otežavaju situaciju.

Vokri i Karadžić su se sreli nedavno, a rukovanju zvaničnika dva saveza dat je veliki publicitet.

– Bilo je to rukovanje normalnih ljudi. Naš susret odigrao se pod okriljem FIFA i nema ništa čudno u tome što smo razgovarali. Svesni smo mi da se u Beogradu pozivaju na Vladu Srbije i na Ujedinjene nacije, ali sam siguran da ćemo uskoro igrati fudbal.

Kako trenutno stvari stoje, Kosovo će preskočiti naredni ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje počinje u septembru 2014.

– Ne znam da li će Kosovo biti priznato do marta naredne godine, kada će se žrebati grupe za naredne kvalifikacije. Mi smo od proglašavanja nezavisnosti već igrali prijateljske utakmice, očekujem da to bude prvi korak ka ostvarenju krajnjeg cilja – da jednog dana učestvujemo u kvalifikacijama za velika takmičenja – kaže Vokri.

Neću da pričam o dolasku u Beograd

Fadilja Vokrija mnogi pamte iz vremena kada je sa velikim uspehom nosio dres Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

– Da li bih došao u Beograd? Neću to da komentarišem, kao ni to da li se čujem sa prijateljima iz prošlog vremena. Moj odgovor bi odmah dobio drugačiju konotaciju od one koju bi zaista imao. Kada se normalni ljudi sretnu, bilo gde na svetu, to je valjda u redu. Ali, bolje je da ne komentarišem.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!