This Day in History: 1968-06-08

Sramno suđenje Gotfrida Dinsta srušilo snove Jugoslovena o tituli

Na današnji dan, 8. juna 1968. fudbalska reprezentacija Jugoslavije je na Olimpijskom stadionu u Rimu igrala finale Evropskog prvenstva protiv domaćina Italije.

Selektor Rajko Mitić i trener Branko Stanković izveli su tim u sastavu: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Milan Damjanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Dobrivoje Trivić, Vahidin Musemić, Jovan Aćimović, Dragan Džajić.

Jugoslavija je bila za klasu bolja od Italijana ali je zahvaljujući krajnje pristrasnom sudiji Gotfridu Dinstu iz Švajcarske vodila samo sa 1:0. Fenomenalni Dragan Džajić dao je vodeći gol u 39. minutu, a neposredno nakon toga je rukama srušen s leđa da bi, kao što je napisao jedan italijanski novinar, i sam selektor Italije Feručio Valkaređi svirao penal, ali Dinst je zažmurio…

Nije nas htela ni sreća, još uvek kroz sećanje prolazi scena kada Jovan Aćimović, koji je za finale stigao iz Beograda kao zamena za Ivicu Osima, šalje loptu ispod Dina Zofa ali ona ide paralelno sa gol crtom… Vahidin Musemić uklizava sa obe noge, ali kasni delić sekunde, umesto lopte on završava u mreži. Sudija je kočio sve akcije našeg tima, izmišljao prekršaje, posebno u zoni šuta sve dok Domenghini u 80. minutu nije izjednačio iz jednog od silnih slobodnih udaraca.

Pošto produžeci nisu doneli promenu rezultata, dva dana kasnije igrana je nova utakmica u kojoj istrošena i razočarana Jugoslavija nije imala šanse. Glatko je izgubila sa 2:0. Nikada više naši fudbaleri nisu ponovili taj uspeh, iako je Jugoslavija 1976. godine bila organizator završnog takmičenja prvenstva Evrope.

Koliko je suđenje bilo sramno, govori činjenica da je fudbalski savez Švajcarske, ne čekajući odluku evropske ili svetske fudbalske federacije, zabranio arbitru Gotfridu Dinstu da se više bavi tim poslom i doživotno ga diskvalifikovao iz fudbala.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!