This Day in History: 1927-04-10

Na današnji dan, 10. aprila 1927. protiv Mađarske (0:3) u Budimpešti, u dresu fudbalske reprezentacije Jugoslavije debitovao je Milorad Arsenijević – Mikica, predratni fudbaler BSK-a i kasnije selektor i idejni tvorac slavnog olimpijskog tima iz 1952. godine.

Za mladog igrača iz provincije, dres s državnim grbom bio je ostvarenje svih snova, najviša tačka, a sa tog meča ostala je zabeležena anegdota o poliglotskim mogućnostima Arsenijevića, koji je odlično govorio nemački i francuski, a služio se mađarskim, ruskim i rumunskim.

– “To za mene nije bila samo fudbalska utakmica, osećao sam se kao vojnik na frontu, branio sam čast otadžbine. Da sve bude još teže, moj direktni rival, bio je slavni Ort, levo krilo koje su tada svi stručnjaci stavljali u “tim sveta”. Izuzetan tehničar, brz kao vetar, odličan dribler, lukav, duhovit… O njemu su se pričale legende. Imao sam tremu, ali sam rekao sebi: Mikice, sad ili nikad! Zaustavio sam najboljeg igrača. Sećam se kako se Ort u toku utakmice žalio saigračima: “Ovaj mali je dosadan kao zubna bolest, prilepio se uz mene, ne mogu da dišem”. I počeo je da se dogovara sa svojim centarhalfom, koji je tada bio kreator igre u tom sistemu, kako da me izigraju. Nisu ni slutili da ih razumem. Nisam naseo. Mikica priznaje da ga je tokom igre posebno motivisalo to što ga je čuveni Ort gledao sa visine, odozgo, gotovo potcenjivački.

– “Moj trenutak trijumfa došao je posle utakmice. Bio sam srećan zbog dobre igre, Ort mrzovoljan i pored pobede. Kada smo napuštali teren, jedan mališan mi je prišao s blokom i zatražio autogram. Tada je iz Orta pokuljao bes: – “Kad bi on znao da piše, ti bi dobio autogram”.

Odgovorio sam mu cinično, mada veoma učtivo: “Ne samo da znam da pišem, nego i mađarski odlično govorim”. Zastao je skamenjen i sočno opsovao, prostrelivši me pogledom.

Za BSK je odigrao više od 500, a za reprezentaciju 52 utakmice.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!