Prandeli: Srbija je kompletna ekipa

“Srbija će sledećeg petka igrati pred domaćom publikom i pokušaće maksimalno da iskoristi priliku i postigne rezultat koji joj garantuje odlazak u baraž i pre poslednje utakmice u Sloveniji.“, kaže u intervjuu za „Blic“ Ćezare Prandeli, selektor fudbalske reprezentacije Italije

Da li ste na početku ovog kvalifikacionog ciklusa očekivali da bi Srbija mogla da se plasira na jedno od prva dva mesta u grupi C?

– Fudbalski teren ne laže. Srbija je, uz nas i Sloveniju, učestvovala na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, pa je dakle bilo prirodno da bude smatrana kao jedan od kandidata za plasman na finalni turnir Evra 2012.

Da je utakmica u Đenovi odigrana, umesto što je prekinuta, da li bi za Italiju stvari tekle u drugačijem smeru u ovim kvalifikacijama?

– Ne znam, utakmice treba igrati na terenu, postavljati hipoteze ponekad jeste privlačno, ali time se ne postiže mnogo. Ono u šta sam siguran je to da je moja ekipa bila spremna da odigra utakmicu na visokom nivou.

Kakvo je vaše mišljenje o Dejanu Stankoviću i Milošu Krasiću, da li će oni biti naopasniji po „azure“ s obzirom na to da igraju u Seriji A?

– Stanković je potvrđen kao šampion, ima veliko međunarodno iskustvo, a iznad svega poznaje italijanski fudbal do savršenstva pošto je skoro celu svoju karijeru igrao u Seriji A. Krasić dobro igra u Juventusu i verujem da predstavlja jedan od najvrednijih elemenata u sastavu Srbije. Biće važno videti na koji način će njih dvojica staviti sopstvene talente na raspolaganje ekipi.

Možda vas iznenađuje to što je Adem Ljajić, igrač Fiorentine koju ste ranije trenirali, u drugom planu u timu Siniše Mihajlovića, ali i u reprezentaciji? Šta mislite o Ljajiću?

– On je talentovan mladić, ali baš zato što je mlad treba imati strpljenja s njim kako bi mogao mirno da radi i sazre na naljbolji način. U dobrim je rukama, kako u Fiorentini, tako i u reprezentaciji. Siguran sam da će njegov trenutak doći pre ili kasnije.

Koji srpski igrač bi mogao da bude ključ za otvaranje italijanske odbrane, da li je to Nikola Žigić sa svojih 202 centimetra visine ili odbrambeni igrači koji ponekad idu u napad tokom kornera?

– Srbija ima više efikasnih rešenja kako pred samim golom, tako i sa distance ili prilikom prekida. To je kompletna ekipa u svim segmentima i baš zbog toga je za nas važno da tokom svih 90 minuta ostanemo koncentrisani i da se ne opustimo.

Šta je, po vama, bio presudni trenutak za plasman Italije na Evropsko prvenstvo?

– Bila su tačno dva trenutka tokom prošle sezone koji su definitivno doneli preokret ekipi “azura” u smislu identiteta igre i uverenja u sopstvene vrednosti: prijateljska utakmica sa Nemačkom u novembru 2010, u kojoj smo bili ravnopravan protivnik i zamalo nam je izmakao rezultat koji bi bio pravo čudo za ekipu koja se prvi put okupila par meseci pre toga, kao i pobeda u Sloveniji u martu koja je potvrdila sve ono dobro što je pokazano u Dortmundu. Od tada je krenuo naš uspon.

Da li očekujete tenzije u Beogradu nakon onog što se desilo u Đenovi?

– Nadam se da ih neće biti. Srbija je nacija koja ima veliku sportsku tradiciju, naše nacionalne selekcije u vaterpolu, košarci i odbojci suprotstavljale su se jedna drugoj tokom ove sezone sa velikim intenzitetom, kvalitetom i poštovanjem, i pokazale su Evropi da umeju da se nadmeću na najvišem nivou. Srbija i Italija sada zajedno imaju priliku da podare spektakl i u fudbalu i verujem da bi bila strašna greška ne iskoristiti je i ne pokloniti na taj način svim navijačima jedno divno sportsko veče.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!