Na današnji dan Ivica Osim podneo ostavku na mesto selektora reprezentacije Jugoslavije (VIDEO)

Razlog ostavke je bio početak agresije na grad Sarajevo.

Na današnji dan pre tačno 25 godina, legendarni trener Ivica Osim podneo je ostavku na mesto fudbalskog selektora Jugoslavije.

Jugoslavija je osvojila prvo mesto u kvalifikacionoj grupi Četiri i izborila plasman na EP u Švedskoj 1992. Tri nedelje uoči odlaska na EP Ivica Osim je u Beogradu saopštio da podnosi ostavku na mesto selektora.

23. maja 1992. godine Ivica Osim je sazvao zvaničnu pres konferenciju na kojoj je novinarima objavio da više neće biti selektor reprezentacije Jugoslavije.

https://youtube.com/watch?v=XVDNhekAsxI

Osim je uz sada već legendarne suze ostavku podneo zbog rata u BiH.

– “Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar kad čovek kaže: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne verujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete… To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi setite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”, rekao je u suzama Ivica Osim.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 757. kojom uvedene su sankcije Jugoslaviji, a one su predviđale potpuni međunarodni ekonomski embargo prema našoj državi. FIFA i UEFA su ovu odluku odmah sprovele u delo, a Jugoslavija je izbačena sa EP. Umesto Jugoslavije na EP je otišla Danska, koja je kasnije postala evropski šampion.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!