Mikačić Marko

 

mikacic-marko Ime i prezime Marko Mikačić
Rođen 14/11/1911 † 1946
Mesto u timu Odbrana
Utakmica za reprezentaciju 3
Golova za reprezentaciju
Debitovao 16/11/1930
Igrao u klubovima NK Hajduk (Split)

 


Rođen je 14. avgusta 1911. u Splitu, ubijen 1946. u Splitu.

Bio je razbijač protivničke igre, izuzetno temperamentan, a uz to snažan, brz i prodoran. Za Hajduk je igrao od 1929. do 1935. godine i odigrao 171 utakmicu. Učestvovao je u osvajanju naslova prvaka države 1929. godine. Zbog svoje borbenosti bio je miljenik Hajdukovih navijača.

Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 3 utakmice. Debitovao je u utakmici za Balkanski kup protiv reprezentacije Bugarske u Sofiji 16. novembra 1930. godine (3:0), a poslednji put dres reprezentacije nosio, takođe u utakmici za Balkanski kup, protiv reprezentacije Rumunije u Zagrebu 28. juna 1931. godine (2:4).

Od svog postanka Hajduk je uvek imao veliki broj vrsnih bekova, u koje se svakako ubraja Marko Mikačić. Prema pisanju štampe ondašnjeg vremena bio je jedan od najžešćih odbrambenih igrača na našim terenima. Srednjeg stasa, nabijen, vrlo snažan i srčan, nadasve borben i odličnog starta. Imao je mnogo odlika vrsnog beka, međutim, svoj temperament nikako nije uspevao obuzdati. O Mikačiću je vladalo mišljenje da je razbijač za što je kriva njegova žestoka igra i temperament. Marko je, ustvari, bio neobično nadaren i pametan igrač. Na početku igračke karijere, odnosno u ranoj mladosti, i u početku karijere u prvoj timu Hajduka igrao je u napadu. Tek nakon 1929. godine našao se silom prilika na mestu beka. Bio je veliki borac, pa je na svim mestima igrao s velikim uspehom.

U jednom sudaru s igračem Concordije Lolićem u Splitu 1932. godine Mikačić je slomio nogu i ispostavilo se da je to ozbiljna povreda. Ni nakon operacije nije se potpuno oporavio i više nikada nije mogao izdržati napore kao nekad, niti je davao ono što je pre mogao i koliko je ranije obećavao. Tako je jedan sasvim nehotičan pad protivničkog igrača na nogu Marka Mikačića, nažalost, okrenuo njegovu fudbalsku karijeru u drugom smeru.

S Hajdukom je Marko Mikačić bio na onoj poznatoj turneji po Južnoj Americi 1931. godine. Odigrao je svih 12 utakmica turneje i bio jedan od najboljih igrača. U utakmici s prvakom Lime Universidadom Hajduk je pobijedio s 3:0. Tadašnja štampa u Limi donela je izveštaj u kojem je naglasila da je vratar Čulić branio majstorski, da je i Dešković bio superioran, a svideli su im se i ostali igrači. Za Mikačića i Marušića su naglasili kako su bili odlični. Marko Mikačić odbijao je superiorno sve napade “universitaraca”, a u Limi su ga zbog ošišane kose prozvali “el pelado”. I u utakmici protiv reprezentacije Antofagaste Marko je briljirao iako je Hajduk poražen s 3:1. U izveštaju s te utakmice nalazimo podatak da je uprkos porazu najbolja bila odbrana predvođena Mikačićem. Na južnoameričkoj turneji posebno je došla do izražaja Mikačićeva igra glavom, a imao je Marko, kako piše tadašnja štampa, elastičan skok i bio uvek odlučan, bez straha za posledice.

Iskreno je voleo svoj Split i svoj Hajduk. Ni najveće žrtvovanje u beskompromisnoj igri nije mu bilo strano ni teško, u interesu Hajduka. Šest godina nosio je Hajdukov beli dres i bio veliki borac, u igri izuzetno koristan svom klubu. Bio je primer izvrsnog i hrabrog igrača. Lepo građen, dobrog i niskog udarca, različitog pristupa igri, uneo je u fudbal tadašnjeg vremena novi, življi i temperamentniji način igre. Uneo je duh brzog, ali sastavnog i smišljenog razaranja protivničkih napada. Nije igrao na slučaj, nego planski, snalazeći se odlično u svim delovima igre, pogotovo odbrane. Osim toga, znao je po potrebi podjednako dobro odigrati na svim mestima u timu, što je za to vreme bila neobična odlika.

Velika je šteta što je zbog povreda rano prekinuo igračku karijeru i što nije više godina proveo na fudbalskim terenima jer bi bez sumnje fudbal imao u njemu jednog nadaleko priznatog bekaa evropske vrednosti. Doduše, Marko Mikačić je i za šest godina provedenih u belom dresu dao mnogo Hajduku i našem fudbalu. Tačnim postavljanjem, ali elegantnim startom, odličnom igrom glavom, te sigurnim udarcem, ulevao je svim protivnicima strahopoštovanje, predstavljajući im naprosto nesavladivu prepreku.

Ubijen je 1946. godine u Splitu.


Utakmice reprezentacije Jugoslavije u kojima je nastupao :

BK 16.11.1930  Bugarska  Jugoslavija 0-3 (0-2)
PU 21.05.1931  Jugoslavija  Mađarska 3-2 (1-1)
BK 28.06.1931  Jugoslavija  Rumunija 2-4 (1-1)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!