Laković: Upozoravali smo Italijane…

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije kaže da je domaćin na dan utakmice tri puta bio odavešten o mogućim neredima u duelu Italije i Srbije

Teško i tužno bilo je biti Srbin u Italiji. Otuda i ne čudi što je Zoran Laković, generalni sekretar FSS, u rano jutro, dva časa posle ponoći, po povratku u Beograd bio izuzetno ogorčen.

– Bio je to poraz fudbala, FS Srbije, ali i države. Ništa mi nismo prepustili slučaju, apelovali smo tri puta u toku dana, upozoravali da imamo saznanja da će utakmica biti prekinuta…

Kada su počela upozorenja?

– Na Tehničko-organizacionom sastanku u 10.00, upozorili smo Fudbalsku federaciju Italije, ali i delegata utakmice, da može da se dogodi to što se, nažalost, dogodilo.

Da li je bilo konkretnog odgovora?

– Ne, zato smo ponovo, u 13 časova, ponovili da postoji velika opasnost, jer su ti huligani već bili u gradu.

Ni iz trećeg puta niste uspeli?

– Poslednji put smo ih upozorili oko 18.00, čak smo zvali prvog čoveka UEFA za bezbednost i pronašli ga na Farskim Ostrvima. I njemu smo sve ispričali – objašnjava Laković.

Kako je, onda, moguće da golman Stojković bude napadnut pred hotelom, dok je bio u autobusu?

– Šta da vam kažem. Iako su Italijani znali kakva opasnost se nadvila nad našom reprezentacijom, poslali su jedna policijska kola i jednog čoveka na motoru. I kako oni da spreče tridesetak huligana?

Postoji li strah od drakonske kazne?

– Pre svega, mislim da će Italijanska fudbalska federacija biti na velikim mukama da obrazložila katastrofalnu organizaciju utakmice. Jer, mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći i prema propisima UEFA, a oni nisu.

Da li je postojala mogućnost da se utakmica, ipak, nastavi?

– Mi smo insistirali i kod sudije Krega Tompsona iz Škotske, ali i kod delegata Davida Petrijašvilija iz Gruzije, da se utakmica nastavi. Kada su se igrači prvi put povukli sa terena, održan je sastanak kriznog štaba, kojem su svi prisustvovali, a predstavnik italijanske policije je rekao da može da se igra i da oni garantuju bezbednost. Mi smo, čak, predložili, shvatajući ozbiljnost situacije, da se tribina s našim navijačima, ako to bude potrebno, isprazni. Nažalost, videli ste šta se sve izdešavalo.

Koji će biti sledeći koraci FSS?

– Disciplinska komisija UEFA će, svakako, saslušati sve zainteresovane strane. Nadam se da će izveštaji delegata i kontrolora biti konkretni, a što se nas tiče mislim da nismo napravili nijedan propust i da će nam od pomoći biti i izveštaj, koji će, nadamo se, poslati i bezbednjak UEFA, s kojim smo kontaktirali. Tek kada stignu izveštaji, “disciplinci” će sagledati sve činjenice, a siguran sam da neće žuriti, pre nego što odluče o tome ko je i koliko kriv – zaključio je Zoran Laković.

BEZ VISOKOG RIZIKA

UEFA retko greši, a da li je napravila propust jer je smatrala da će utakmica u Đenovi biti mirna?

– Mogu samo da kažem da UEFA naš duel sa Italijom nije proglasila utakmicom visokog rizika – konstatuje Laković.

ULAZNICE

FS Srbije je od Italijana dobio 1.800 ulaznica, kako su se kupovale i da li se znaju oni koji su uspeli da dođu do tog važnog parčeta papira?

– Svaka ulaznica je sadržavala egzaktne podatke, onaj koji je dobio morao je da preda i kopiju pasoša. E, sada, da li je neko drugi kupovao karte za te huligane ja ne znam, to je, ipak, posao za neke druge – kaže Laković. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!