Kako sve ‘Orlovi’ mogu u nokaut fazu?

Naša reprezentacija je napravila lep uvodni korak na Svetskom prvenstvu, no posle te pobede nad Kostarikom (1:0) usledio je remi Brazila i Švajcarske (1:1) zbog čega se situacija u grupi E prilično zakomplikovala pred dva preostala kola. Evo kako sve “orlovi” mogu u nokaut fazu.

Najpre, da pogledamo tabelu naše grupe:

Zemlja Pob Ner Izg Gol-razlika Bod
Serbia SRBIJA 1 0 0 1:0 3
Brazil BRAZIL 0 1 0 1:1 1
Switzerland ŠVAJCARSKA 0 1 0 1:1 1
 KOSTARIKA 0 0 1 0:1 0

A evo i ko s kim igra do kraja:

22. juna Srbija – Švajcarska, Brazil – Kostarika
27. juna Srbija – Brazil, Švajcarska – Kostarika

SCENARIO PRVI – Pobedi Švajcarce i počni da slaviš

Ako bi naša reprezentacija pobedila Švajcarsku, u meču koji se u petak od 20 sati igra u Kalinjingradu, sa maksimalnih šest bodova iz dve utakmice prebrinula bi sve brige oko prolaska dalje, bez obzira na rezultate u tri preostale utakmice grupe E.

SCENARIO DRUGI – Remi sa Švajcarskom i kreću vratolomije

Ako bismo podelili plen sa Švajcarskom, e, onda postaje baš zanimljivo. Postoji 27 kombinacija kada je reč o mogućim ishodima na tri preostale utakmice (Kostarika igra sa Brazilom, potom i Švajcarskom, a mi sa Brazilcima, a kako svaki meč može da se završi “troznakom”, odnosno pobedom jednog, pobedom drugog tima, ili remijem, matematika kaže – tri na treći je 27. I, evo šta to znači za “orlove”

Naš remi sa Švajcarskom, pobeda Brazila nad Kostarikom

U tom slučaju, u poslednje kolo bi se ušlo sa tabelom na kojoj Srbija i Brazil imaju po četiri boda, Švajcarska dva, a otpisani Kostarikanci bi ostali na nuli. Ako bi Švajcarska pobedila Kostariku, a nas Brazil – idemo kući. Ako bi Švajcarska pobedila Kostariku, a mi odigrali nerešeno sa Brazilom, imali bi isti broj bodova kao oni, a onda odlučuje gol-razlika. Dakle, Brazilci bi prošli dalje ako bi sa više od 1:0 pobedili Kostarikance (što je naš rezultat), a mi bismo mogli da prođemo ako Brazil isto odigra sa Kostarikom ka “orlovi”, ali da mi damo više golova u remiju sa Švajcarskom (2:2, 3:3…). Ako se dogodi da mi odigramo 1:1 sa Švajcarskom, a i 1:1 sa Brazilom, koji sa 1:0 pobedi Kostariku, između nas i Brazila (a možda i Švajcarske, ako ona isto minimalno pobedi Kostarikance) u kome bi odlučivali fer-plej poeni. Treba ih imati što manje, a svaki pojedinačni žuti karton donosi jedan bod, drugi karton istom igraču na jednom meču – 3 boda, direktan crveni karton četiri, a žuti, pa crveni čak pet. Ako se baš potrefi da smo u svemu isti, FIFA će obaviti žreb ko ide dalje.

Varijanta 2.2

Naš remi sa Švajcarskom, remi Brazila sa Kostarikom

U tom slučaju, u poslednje kolo bi se ušlo sa tabelom na kojoj Srbija ima 4 boda, Švajcarska i Brazil po dva, a Kostarika jedan. U trećem kolu bi nam remi sa Brazilom bio dovoljan za prolazak dalje, naravno i pobeda, dok bi nas poraz doveo u nezgodnu situaciju. Tada bi morali da se uzdamo u to da Švajcarska i Kostarika remiziraju, dok nam nikako ne bi odgovarala pobeda “Tikosa” u poslednjem kolu.

Varijanta 2.3

Naš remi sa Švajcarskom, poraz Brazila od Kostarike

Poslednje kolo bi bilo onda baš uzbudljivo, jer bi na tabeli mi i Kostarika vodili sa po četiri boda, Švajcarska bi bila treća sa dva, a Brazilci u opasnosti da ispadnu, jer bi ostali na jednom. I, onda, u završnoj rundi prve faze, Brazil bi morao da nas pobedi da bi prošao dalje, što nije nimalo naivna situacija. Ako bude takva situacija pred poslednje kolo, pobeda bi nam značila prolazak, a i remi sa Brazilom bi mogao da nas odvede u nokaut fazu, jer ne postoji mogućnost da nas i Švajcarska i Kostarika istovremeno prestignu, jer bismo imali pet bodova. Poraz od Brazila bi, posle našeg remija sa Švajcarskom, u ovoj, trećoj varijanti scenarija, značio da Brazil dolazi na četiri boda, koliko bismo imali i mi, pa bi onda sve zavisilo od ishoda meča Švajcarska – Kostarika. Pobeda Kostarikanaca bi dovela da odlučuje gol-razlika između nas i Brazila. Ako bi, uz naš poraz od Brazila, Kostarika i Švajcarska odigrali nerešeno, u mini-tabeli, kao ekipe sa četiri boda bile bi Srbija, Brazil i Kostarika. U tom trouglu, svi bi imali po tri boda, jer je “svako nekog pobedio”, pa bi odlučivala gol-razlika, a možda i fer plej poeni. A ako bi Švajcarska savladala Kostariku, uz naš poraz od Brazila, onda bi dalje prošli naši rivali, Švajcarska zbog više bodova, Brazilci zbog pobede u direktnom sudaru sa nama.

SCENARIO TREĆI – Poraz od Švajcarske za nemoguću misiju

Ako bi “orlovi” izgubili od Švajcarske, onih matematičkih 27 opcija i dalje postoji, ali… Da krenemo redom sa tri osnovne varijante:

Varijanta 3.1

Naš poraz od Švajcarske, pobeda Brazila nad Kostarikom

Na tabeli bi po četiri boda imali Švajcarska i Brazil, mi tri, a Kostarika nula. U tom slučaju, dalje nas isključivo vodi – pobeda nad Brazilom.

Varijanta 3.2

Naš poraz od Švajcarske, remi Brazila sa Kostarikom

Švajcarci bi “poveli kolo” sa četiri boda, mi bismo pred poslednje mečeve u grupi imali tri, Brazilci dva, a Kostarika jedan bod. I, onda bi nama mogao da odgovara remi sa Brazilom, bez obzira na ishod meča Švajcarska – Kostarika. Jer, čak i da Kostarikanci naprave iznenađenje i pobede drugog evropskog predstavnika u grupi E, a da mi odigramo pomenuti remi sa Brazilcima, imali bismo i mi i Kostarika po četiri boda, ali bismo bili bolji zbog trijumfa u međusonom meču.

Varijanta 3.3

Naš poraz od Švajcarske, poraz Brazila od Kostarike

Na tabeli bi situacija pred poslednje kolo bila ovakva: Švajcarska 4, Srbija 3, Kostarika 3, Brazil 1. U trećem kolu Brazilcima bi samo trijumf nad nama čuvao kakvu takvu nadu da prođe dalje, što ga čini opasnijim no što je inače opasan. A nama možda ni remi ne bi bio dovoljan za prolazak dalje. Jer, stigli bismo do četiri boda, a onda… Tri mogućnosti: a) Ako Švajcarska pobedi Kostariku, dalje bismo išli mi i Švajcarci; b) Ako Švajcarska odigra nerešno sa Kostarikom, mi i Kostarikanci bismo imali isti broj bodova na drugoj poziciji, ali bi “orlovi” bili u prednosti zbog pobede u direktnom duelu; v) Ako Kostarika pobedi Švajcarsku – Srbija bi ispala, i to jer bi Kostarika bila prva u grupi sa šest bodova, Srbija i Švajcarska bi imali po četiri, ali bi “orlovi” imali pomenuti poraz u direktnom duelu.I, naravno, ako bismo izgubili u poslednjem kolu od Brazila, odgovaralo bi nam samo da to bude sa 1:0, a da Kostarika bude poražena od Švajcarske kojim god rezultatom. Tada bismo mi, Brazil i Kostarika imali po tri boda, kako na glavnoj, tako i na mini-tabeli, pa bi odlučivala gol-razlika u međusobnim duelima te tri ekipe, a možda i fer-plej bodovi.

Sve u svemu – da pobedimo mi Švajcarsku, pa da na matematiku malo zaboravimo. A i raspust je, zar ne, nek odmori i ona.

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!