Ivan Ergić, poslednji koji je ugasio svetlo i otpevao “Hej Sloveni”

Ivan Ergić, fudbaler, pesnik, kolumnista, jugonostalgičar, marksista… U istoriji je ostao upisan kao poslednji sportista koji je pevao himnu „Hej Sloveni“ na meču Srbija – Obala Slonovače tokom Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006.

Dvadesetprvog juna 2006. godine, u okviru trećeg kola “C” grupe Svetskog fudbalskog prvenstva, na “Alijanc areni” u Minhenu, pred oko 66 hiljada gledalaca, poslednji put čula se himna “Hej, Sloveni”.

Nakon poraza u prethodna dva kola, bio je to oproštajni meč selekcije SCG na šampionatu i poslednja utakmica zajedničkog tima najboljih fudbalera Srbije i Crne Gore, a svoje motive da jedini peva himnu, godinama kasnije u nekom intervjuu objasnio je Ivan Ergić

Bila je to spontana reakcija da pevam himnu pošto sam bio u startnoj postavi. Naravno da ću da pevam himnu države za koju nastupam, a plus što sam odrastao uz tu pesmu. Krivo je da se ta zemlja koja je pala sada cipelari, a svi smo negde imali lepe trenutke u njoj. Imala je ta zemlja milion mana, ali je bila mnogo bolja od onoga što sad imamo. Hteo sam da na taj način napravim jedan rekvijem za zemlju koje više definitivno neće biti. Da je ta zemlja opstala, verovatno bih danas ja bio među prvim kritičarima te države. Danas Jugoslaviju najviše cipelare oni koji su imali najveću korist od nje, što apsolutno ne mogu da razumem. S druge strane, smatram da je pevanje himne stvar ličnog izbora i strašno mi je smetalo kada se pre nekoliko godina napravila frka oko Adema Ljajića. Dečko od desete godine igra za reprezentaciju i jako je osetljivo da ga kao pripadnika nacionalne manjine bilo ko osuđuje zbog toga da li peva himnu. Presmešno mi je kada te neko tera na patriotizam, kao što je tada pokušao selektor. Često gledamo igrače koji žele da laskaju navijačima na taj način, pa namerno daju lojalističke izjave. Mahom se zato ogrću zastavama, prave nacionalističke tetovaže, a u stvari su samo nesigurni u sebe. Ja sam po tom pitanju uvek bio ležeran, nisam se smatrao ništa manjim Srbinom ako sam istovremeno i Jugosloven.

SCG je golovima Nikole Žigića i Saše Ilića povela sa 2:0, ali je Obala Slonovače sjajnim preokretom trijumfovala rezultatom 3:2.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!