In Memoriam: Preminuo sportski novinar Đorđe Smiljanić

Komemoracija u „Politici” u petak u 13 č, u subotu na Novom bežanijskom groblju opelo u 13,45 č, a sahrana u 14,15

Sportski novinar Politike Đorđe Smiljanić umro je u 53. godini u Beogradu, posle kraće i teške bolesti.

Sport, a posebno fudbal, ostao je bez jednog od svojih najvernijih poklonika. Kome god je trebao neki podatak, naročito iz fudbala, obraćao se njemu. A on nije pričao napamet ili po sećanju. Kod njega je sve bilo provereno i samo je takve podatke prenosio – i kolegama i čitaocima.

A pored raznih zanimljivosti, kojima samo dobar poznavalac fudbala i strpljiv novinar-istraživač može da obraduje čitaoca, Smiljanić je izveštavao ni po babu, ni po stričevima.

Imao je primedbe na stanje u našem fudbalu, ali je uvek imao razumevanje za igrače. Pogotovu one mlađe i najmlađe. Voleo je da prati fudbalere iz tih kategorija, da otkriva koji će od njih biti neko i da zapaža šta još nekom fali, pa da sutra bude as.

Izveštavao je sa Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. Poslednjeg velikog takmičenja na kojem su učestvovali naši fudbaleri. I žarko je želeo da još piše o našoj reprezentaciji sa takvog turnira.

Ta želja, a i mnogo druge (na primer, da gleda 150. „večiti derbi” u fudbalu), neće mu se ostvariti, jer ga je smrt prerano otrgnula. A ulazio je u godine kada se najviše pruža i na ovom poslu, i u porodici.

Kaže se da novinski tekstovi žive kratko. Retko koji preživi jedan dan. Đorđe Smiljanić je, na sreću, ostavio ne samo dublji trag, nego i putokaz kako da se ide dalje.

Zahvaljujući njegovoj bezgraničnoj ljubavi prema fudbalu (tugovao je, recimo, kad nije mogao da nađe prenos neke utakmice sa afričkog prvenstva ili nekog kadetskog ili juniorskog međunarodnog turnira) dobili smo „Fudbalski godišnjak” koji je izdavao naš nacionalni savez.

Deceniju i po je on „obrađivao” utakmicu po utakmicu, fudbalera po fudbalera, takmičenje po takmičenje (domaće i inostrano) i tako to sačuvao od zaborava.

Ako fudbal može nekome da se oduži, onda to najlakše može Đorđu Smiljaniću. Dovoljno je da „Godišnjaci” nastave da žive…

A mi ćemo da podsetimo na njega u petak u 13 č u sali „Politike”. Umesto na svetsko prvenstvo u fudbalu ispratićemo ga u subotu u njegovu večnu kuću (Novo bežanijsko groblje, opelo u 13,45 č, sahrana u 14,15). Ispratićemo ga, ali nećemo da ga zaboravimo…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!