Fudbalski savez BiH protiv meča Srbija – Srpska?

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine neće dati saglasnost za odigravanje prijateljske utakmice između Srbije i Republike Srpske.

Ta utakmica je planirana za 15. jun u Banjaluci, a kako je objavila agencija Anadolija, FSBiH, koji je ranije davao zeleno svetlo za odigravanje te utakmice, ovoga puta to neće uraditi. Kao prvenstveni razlog navodi se činjenica da je u pitanju zvanični termin FIFA za prijateljske utakmice, ali i zbog političkih konotacija.

Potpredsednik FSBiH Ivan Beus izjavio je da uopšte ne bi ulazio u politiku i da je problem pre svega termin. Kako je naveo, bilo ružno da samo tri dana pošto reprezentacija države odigra utakmicu, to uradi neka njena regionalna selekcija, u konkretnom slučaju entintetska ekipa.

– “FIFA i UEFA rade na pravilniku o terminima utakmica regionalnih selekcija, te kada ga donesu i FSBiH kao član FIFA i UEFA ponašaće se u skladu sa istim. Pogledajte kada igra selekcija Baskije ili Katalonije, tamo između Božića i Nove godine kada je pauza u prvenstvima. I zato kažem u FIFA terminu treba da igra samo reprezentacija Bosne i Hercegovine”, izjavio je Beus za Anadoliju.

Član Izvršnog odbora FSBiH Muhamed Begagić ocenjuje da pitanje utakmice između Srbije i RS nije ništa novo, da se ono poteže svake godine, te da je u pitanju više politička nego sportska utakmica.

– “Fudbalski savez BiH nije jedini organ koji se o ovom izjašnjava. I ovaj put biće konsultovana UEFA i FIFA. Lično, ako to pitanje bude na dnevnom redu biću protiv”, izjavio je Begagić.

Begagić smatra da bi pre davanja saglasnosti sa Fudbalskim savezom Republike Srpske trebalo jasno precizirati određene stvari.

– “FSBiH mora se osigurati dodatnim pravilnicima. Mora se definisati ko će igrati za tu selekciju, ko je odgovaran za bezbednost na stadionu, hoće li se intonirati himna BiH pre utakmice, da li će igrači RS nositi državni grb BiH na dresovima. Nije to samo crno-belo, igrati ili ne. U svakom slučaju, bila bi to politička utakmica”, naglasio je Begagić.

Na konstataciju da je FS BiH ranije davao saglasnost za odigravanje meča između Republike Srpske i Srbije, a potom susret zabranjivali FIFA i UEFA jer bi izazvao tenzije i mogao uticati na dodatnu destabilizaciju političkih prilika u BiH i regionu, Begagić je rekao:

– “Zato sam i rekao da ne odlučuje samo FSBiH. I ovaj put da Izvršni odbor da saglasnost iz UEFA i FIFA bi verovatno isto uradili i poništili našu odluku”.

Još jedan član Izvršnog odbora Mato Jozić najavljuje da neće podržati saglasnost za utakmicu u Banjaluci.

– “Srećniji bih bio da reprezentacija Srbije dolazi da odigra prijateljsku utakmicu sa Bosnom i Hercegovinom, a onda bi naknadno mogli da pričamo da li će igrati sa selekcijama entiteta Federacije ili Republike Srpske, podsavezom Bijeljine, Herceovačkoneretvanske ili Sarajevske županije. Utakmicom BiH – Srbija naši odnosi bi se poboljšali, bila bi to dobra poruka. U ovoj zemlji postoje institucije koje donose odluke, pa tako je i u slušaju eventualnog zahtjeva FSRS”, istakao je Jozić.

Izvršni odbor FSBiH broji 15 članova (dest iz federacije BiH i pet iz RS), a za davanje saglasnosti prema pravilniku potrebno je da ’za’ glasa njih 12.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!