Dr Galetić: Pripreme su sprovedene amaterski

Galetić smatra da je glavni problem bio psihološke prirode i da su izostali neophodni testovi ličnosti.

Dr Vladimir Galetić, ugledni sportski lekar, koji je od 1976. do 1992. godine bio angažovan i u tadašnjoj jugoslovenskoj reprezentaciji analizirao je rezultate Srbije na Mundijalu u JAR.

Galetić smatra da je glavni problem bio psihološke prirode i da su izostali neophodni testovi ličnosti.

Takođe, dr Galetić veruje da su pripreme selekcije Srbije bile na nedovoljnom nivou i da je u Južnu Afriku trebalo da se otputuje deset dana ranije.

„Idealno bi bilo da su otišli deset dana ranije. Pripreme su sprovedene amaterski i tu je najveći razlog neuspeha“, smatra dr Galetić.

Dr Galetić je objasnio na koji način je Jugoslavija radila na SP 1990. godine kada je zauzela peto mesto.

„Izostalo je jačanje psihomotivacionog faktora, nisu sprovedeni testovi ličnosti. I eto šta se desilo sa Krasićem protiv Australije. Olako se prilazilo promašajima na treninzima. Osim je znao da zaustavi rad na nekoliko minuta kada se lopta iz izgledne pozicije pošalje preko prečke“, rekao je dr Galetić.

Kako dr Galetić veruje, stručni štab Srbije suviše se oslonio na uspehe u kvalifikacijama, “zaboravivši” da su za Mundijal potrebne nove, posebne pripreme.

„Krajem prošle godine Brazil i Argentina počeli su pripreme na naučnoj bazi, fudbaleri su prošli razne testove. Australija je radila po brazilskom modelu, zato i ne treba da nas čudi što su najviše pretrčali u prve tri utakmice. Već u decembru znao se tim za Ganu, utvrđeno je sa kakvim profilima mogu da pariraju afričkoj selekciji. Za Mundijal u Italiji, pripreme smo počeli u decembru 1989. godine, na osnovu testova znali smo koji su igrači sposobni da naprave agresiju i da ne pitaju koliko treba da trče. A sada smo imali četiri-pet alibi fudbalera“, smatra dr Galetić.

Dr Galetić se složio da voljni momenat kod srpskih fudbalera nije bio sporan, ali da nisu postojale realne mogućnosti i potrebna priprema.

„To je tačno, ali je surova istina da su hteli ali nisu mogli. Siromašno smo spremni, naš maksimum nije bio dovoljan ni za minimum zahteva šampionata. Stanković se jedva kretao na terenu, mislim da je patio što nije mogao da se adaptira na klimatske uslove. Tajna neuspeha leži i u činjenici da Kuzmanović i Ninković nisu mogli da pretrče Australijance“, rekao je dr Galetić.

Dr Galetić je objasnio da svi problemi potiču „iz glave“.

„Sve je u glavi! Osim i ja smo sate i sate potrošili u razgovorima sa Savićevićem. Kataneca smo učili da trči racionalno…“, rekao je dr Galetić.

Dr Galetić je posebno pohvalio psihološki trik selektora Nemačke Joakima Leva pred odlučujući susret sa Ganom. FS Nemačke je pred meč sa Ganom rezervisao povratne karte za Frankfurt.

„Bio je to sjajan psihološki trik selektora Leva. Pokazao im je da ga ne zanima što su zvezde i igraju u Bajernu, Verderu.. Jasno im je stavio do znanja da je povratak kući neobavljena posla blizu. Reagovali su na pravi način i pobedili“, zaključio je dr Galetić.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!