Danas odluka o “slučaju Đenova”

Odbrana Fudbalskog saveza Srbije pred članovima Kontrolne i disciplinske komisije UEFA, povodom prekinute utakmice u Đenovi 12. oktobra zbog divljanja navijača, počinje danas u devet časova.

Našu kuću fudbala u Nionu predstavljaju generalni sekretar Zoran Laković i potpredsednik Ivan Ćurković, koji će usmeno izneti argumente koji bi mogli da pomognu u rasvetljavanju događaja na stadionu „Luiđi Feraris“. Nakon toga biće doneta konačna odluka.

Nema sumnje da će članovi komisije uvažiti predlog pravnika UEFA Žana Samjuela Leuba, koji je predložio da se meč registruje u korist Italije, da Srbija dobije tri meča igranja bez publike, 100.000 evra novčane kazne i dve godine uslovno.

Preko toga se gotovo sigurno neće ići, a u zavisnosti od argumenata kojima FSS raspolaže, kazna može da eventualno bude blaža. Oduzimanje bodova, dakle, ne bi trebalo da bude u opticaju, kao ni eliminacija iz kvalifikacija za Evro 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

S takvom prognozom slaže se i Nebojša Ivković, zamenik generalnog sekretara FSS.

– Izjašnjavanje naše delegacije počinje u devet časova, nakon kojeg će Komisija doneti odluku. Nisam siguran da li će nas o njoj obavestiti odmah ili posle vikenda, ali bismo već danas mogli da imamo neke informacije. Moje mišljenje je da nema govora o oduzimanju bodova, već bi kazna mogla da bude u okvirima Leubinog predloga. Prosledili smo obilnu dokumentaciju u UEFA, a danas će i naša delegacija pokušati da objasni da je bilo propusta u pripremi utakmice u Đenovi i da su neke stvari mogle da se spreče. To je poenta naše odbrane – incidenti su mogli da se preduprede. Zato verujem u nešto povoljniju kaznu od najavljene – rekao je Ivković.

U kvalifikacijama za Evro 2008. godine prekinuta je utakmica Danska – Švedska, kada je navijač utrčao na teren i udario sudiju u stomak. Danci tada nisu bili drastično kažnjeni, pa Ivnković veruje da incident u Đenovi nije bio teži od pomenutog.

– To je razlog više da zaista ne verujem da će kazna biti fatalna. Za ono što se dogodilo ne možemo sami da snosimo odgovornost.

Laković i Ćurković iskoristiće priliku da usmeno predoče članovima Komisije šta je sve FS Srbije uradio u nedeljama koje su prethodile meču, u periodu boravka u Đenovi, kao i sa kojim problemima su se suočili neposredno pred susret. Po završetku izjašnjavanja počeće sastanak Kontrolne i disciplinske komisije UEFA.

Oni će presuditi Srbiji

Članovi Kontrolne i disciplinske komisije UEFA su: predsednik Tomas Partl (Austrija), potpredsednici: Džim Stjerne Hansen (Danska), Žak Antenen (Švajcarska) i Šandor Berzi (Mađarska), članovi: Džon Delani (Republika Irska), Emilio Garsija Silvero (Španija), Rajner Koh (Nemačka), Jon Angelo Lupesku (Rumunija), Žoel Volf (Luksemburg).

Moguće kazne

Srbija – Italija 0:3 par-forfe, tri meča pred praznim tribinama, 100.000, dve godine uslovno
Srbija – Italija 0:3, tri meča van Beograda pred praznim tribinama, 100.000 evra, dve godine uslovno
Srbija – Italija 0:3, tri meča na neutralnom terenu u inostranstvu, 100.000 evra, dve godine uslovno
Srbija – Italija 0:3, tri meča bez publike, oduzimanje bodova, 100.000 evra, dve godine uslovno

Drastične kazne UEFA

Dinamo bez bodova
Neredi navijača Dinama pre utakmice sa Temišvarom u Ligi Evrope 2009. godine, koštali su „modre“ oduzimanjem tri boda i organizovanjem dve utakmice na „Marksimiru“ pred praznim tribinama. Bodovi su posle žalbe vraćeni, a uvedena je uslovna kazna u naredne tri godine koja predviđa eliminaciju iz Evrope.

Interu zaključan stadion
Navijači Intera napravili su nerede na meču sa Milanom u meču Lige šampiona 2005. godine, kada je bakljom pogođen golman Dida. „Neroazuri“ morali su da plate kaznu od 200.000 evra (najveća novčana u istoriji) i četiri naredna meča igrali su pred praznim tribinama.

Partizan izbačen iz Evrope
Fudbaleri Partizana eliminisani su 2007. godine iz kvalifikacija za Ligu Evrope, nakon što su njihovi navijači učestvovali u neredima u Mostaru na utakmici sa Zrinjskim.

Pobedi osam godina
Pobeda je 2004. godine namestila utakmicu sa jermenskim Pjunikom, a kada je prevara otkrivena, UEFA je Makedonce kaznila sa osam godina zabrane igranja u svim kontinentalnim takmičenjima, počevši od sezone 2009/10.

Danci dobro prošli
Kvalifikaciona utakmica za Evro 2008. između Danske i Švedske prekinuta je posle napada navijača na sudiju. Kazna domaćinu bila je: 3:0 za Švedsku, dva meča suspenzije terena i naredne utakmice morale su da se igraju 140 km od Kopenhagena pred praznim tribinama, kao i 50.000 franaka.

Fiorentina platila zbog bombe

Godine 1998. Fiorentina je izbačena iz Kupa UEFA zbog prekinutog meča sa Cirihom, kada je na teren bačena eksplozivna naprava od koje su povređena četiri redara.

Englezi u autu pet sezona
Posle tragedije na „Hejselu“ 1985. godine, u finalnom meču Kupa šampiona između Liverpula i Juventusa, u kojoj je poginulo 39, a povređeno 600 navijača, svi engleski klubovi su na predlog svoje vlade suspendovani na pet godina.

Fejenordu izlazna vrata
Fejenord je posle serije incidenata koje su napravili njegovi navijači 2007. godine definitivno eliminisan iz Lige UEFA i to pred utakmice šesnaestine finala.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!