This Day in History: 2010-10-12

Na današnji dan, 12. oktobra 2010. godine, zbog haosa koji su na tribinama izazvali srpski “navijači”, prekinut je meč Italija – Srbija na stadionu “Luiđi Feraris” u Đenovi.

Utakmica između fudbalskih reprezentacija Italije i Srbije u kvalifikacijama za EURO 2012 prekinuta je posle samo sedam minuta igre zbog nereda koje su srpski navijači napravili na stadionu “Luiđi Feraris” u Đenovi.

Susret je i počeo sa nešto više od 35 minuta zakašnjenja, zato što su srpski navijači, kojih je u Đenovi bilo oko 2.000, pre meča upalili nekoliko baklji, bacali dimne borbe, ali i napali golmana “orlova” Vladimira Stojkovića.

Prekid je usledio već pri prvom napadu na gol Italije, ispod severne tribine, gde su bili smeštene pristalice “orlova”. Razlog su bile nove baklje na terenu. Srpski igrači potom su molili glavnog sudiju meča Krejga Tomsona da dopusti da se meč odigra, ali je on to odbio posle konsultacija sa delegatom UEFA, koji je prethodno razgovarao i sa čelnicima Fudbalskog saveza Srbije.

Italijanska policija je uhapsila 50-ak srpskih navijača. Među uhapšenima je bio i jedan od vođa navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov, koji je bio obeležen kao organizator nereda. Kasnije je u medijima dobio nadimak “Zver iz Đenove”.

Bogdanov, Nikola Kličković i Danijel Janjić su kasnije osuđeni u Italiji, ali su umesto odsluženja kazni deportovani u Srbiju u maju 2011.

Utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Italije. Srbija nije učestvovala na Evropskom prvenstvu 2012. jer je bila treća u grupi, iza Italije, koja se direktno plasirana na kontinentallni šampionat, i Estonije, koja je prošla u baraž.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!