This Day in History: 2006-07-21

Havijer Klemente promovisan u selektora reprezentacije Srbije

Na današnji dan, 21. jula 2006. prvi selektor fudbalske reprezentacije Srbije postao je Havijer Klemente, pedesetšestogodišnji Baskijac, u tom trenutku jedan od najuspešnijih selektora reprezentacije Španije.

– “Nastojaću da ekipa na terenu pruži maksimum, da vratimo ugled srpskom fudbalu koji to zaslužuje. Ovo je najveći izazov u mojoj karijeri. Finansijski razlozi nisu bili presudni. Prihvatio sam ponudu Fudbalskog saveza Srbije iz sportskih razloga. Pare me nisu zanimale, jer bih u Španiji zarađivao više”, rekao je on.

Zvezdan Terzić, tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije, rekao je da je Klemente imao “finansijski jače ponude” i da je ono što će dobiti u Srbiji (nezvanično 30000 evra mesečno) tri do pet puta manje od njegovih ugovora u Španiji.

Ipak, “Mali Napoleon”, kako su ga Španci nazvali zbog svoje bahatosti i osionosti, nije uspeo da reprezentaciju Srbije odvede na Evropski šampionat 2008. godine. U grupi sa selekcijama Poljske, Finske, Portugala, Belgije, Kazahstana, Jermenije i Azerbejdžana reprezentacija Srbije završila je kvalifikacije kao treća u grupi sa 6 pobeda, 6 remija i 2 poraza.

Na rastanku je “otvorio dušu”. Naveo je u svom izveštaju Izvršnom odboru FSS da naši fudbaleri, između ostalog, “nemaju iskustva na najvišem nivou”, “da su igrači fudbalski nedovoljno obučeni još u mlađim kategorijama”, da “u svojim timovima nisu vežbali kolektivnu igru i da nemaju naviku da protiv slabijih rivala igraju maksimalno angažovano”. Dodao je i da nemaju ni praksu na najvišem nivou, da neke važne stvari nisu naučili od svojih trenera, kao što su kolektivna igra u napadu i odbrani, a još je ukazao i na nezadovoljavajuću individualnu tehniku!

Razloge neuspeha dopunio je činjenicom da na nekim važnim susretima nisu igrali najbolji, poput Stankovića, Žigića…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!