This Day in History: 1998-07-26

Na današnji dan, 26. jula 1998. u Beogradu je umro Sava Antić, legenda “romantičara” sa Karaburme i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Rođen 1. marta 1930. u Beogradu. Igračku karijeru je počeo 1945. u beogradskom Brodarcu, a zatim je igrao u Crvenoj zvezdi za koju je odigrao 36 utakmica i postigao 22 gola.

Legenda je rođena 20. maja 1950, kad je odlučio da obuče “plavo-beli” dres OFK Beograda, koji je nosio sve do 1963. odnosno do kraja karijere. U tom periodu odigrao je 520 utakmica i postigao 184 gola na zvaničnim utakmicama. Izdvajao se kao veliki sportista i džentlmen u kopackama, kao kapiten koji je zračio autoritetom, nepresušnom energijom i velkiom ljubavlju prema svom klubu. Nikada u dugoj karijeri nije bio isključen, a samo dva puta je i opomenut i to zbog prigovora posle sudijskih nepravdi.

Osvajao je tri puta nacionalni Kup (1953, 1955, i 1962) i dva puta kao kapiten podizao vredni pehar. Zanimljivo je da je u sva tri finala postizao i golove.

Za najbolji tim Jugoslavije odigrao je samo pet utakmica i sve tokom 1956. godine. Postigao je i dva gola. Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine na kojima je Jugoslavija osvojila srebrnu medalju.

Po završetku karijere posvetio se trenerskom pozivu i diplomirao na Višoj trenerskoj školi. Izvesno vreme je bio prvi trener OFK Beograda, a kasnije i direktor kluba. Čitav život je ostao na Omladinskom stadionu kao popularni, voljeni i poštovani as za sva vremena.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!