This Day in History: 1998-02-21

Na današnji dan, 21. februara 1998. u Beogradu je preminuo Aleksandar Tomašević, jedan od najboljih navalnih igrača u Beogradu do Drugog svetskog rata, zvezda Beogradskog amaterskog sport kluba (BASK), reprezentativac i vrlo istaknut trener.

Počeo je da igra 1925. u podmlatku beogradskog Jedinstva, prešao je 1928. u Soko, kasnije BASK, i dres ovog kluba s velikim uspehom nosio 11 godina, sve do 1940, kad je karijeru završio zbog teže povrede meniskusa. Kao odličan tehničar, bio je i vrlo efikasan strelac.

Uz 23 utakmice za reprezentaciju Beograda, odigrao je jednu utakmicu za “B” tim (1934) i 12 utakmica za najbolju selekciju Jugoslavije, za koju je postigao osam golova, najčešće kao leva polutka i vođa navale. Debitovao je 15. marta 1931. protiv Grčke (4:1) u Beogradu, na kojoj je postigao čak tri gola. Ali, kad 4. oktobra 1931. protiv Bugarske (2:3) za Balkanski kup u Sofiji nije realizovao jedanaesterac, tri godine nije bio pozivan za reprezentaciju! I tek 1935, na takmičenju za Balkanski kup u Atini, zaigrao je ponovo u odličnoj formi i sa tri gola na dve utakmice mnogo doprineo da Jugoslavija prvi put osvoji ovaj trofej. Od reprezentacije se oprostio 22. maja 1938. na prijateljskoj utakmici protiv Italije (0:4) u Đenovi.

Kad je prestao da igra, ostao je u fudbalu i postigao zapažene uspehe kao trener sarajevskog Željezničara, NK Krima (Ljubljana), beogradske Crvene zvezde (dve pobede u Kupu), ljubljanskog Odreda, skopskog Vardara, splitskog Hajduka (osvojio prvenstvo 1951), beogradskog Partizana, a takode i beogradskog Radničkog koga je uveo u Prvu ligu. Bio je jedno vreme i trener u Grčkoj.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!