This Day in History: 1988-11-19

Na današnji dan, 19. novembra 1988. fudbalska reprezentacija Jugoslavije ostvarila je važnu pobedu protiv Francuske (3:2) u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji.

Nakon neuspeha u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa za Svetsko prvenstvo 1986. u Meksiku i Evropsko prvenstvo 1988. u Engleskoj, plasman na naredni Mundijal u Italiji je postavljen kao prioritetan zadatak.

Reprezentacija Jugoslavija je u ovaj meč ušla osokoljena osvojenim bodom na teškom gostovanju protiv Škotske (1:1) u Glazgovu, dok su gosti stigli na Stadion JNA sa novim selektorom Mišelom Platinijem koji je “iz kopački” postavljen na klupu nakon sramnog remija “trikolora” sa Kiprom (1:1) na startu kvalifikacija.

Susret nije počeo dobro po “plave”. Nakon loše reakcije Vujadina Stanojkovića u svom šesnaestercu, reprezentacija Francuske je u već u 3. minutu preko Kristijana Pereza povela sa 1:0.

Rezultat je izjednačen u 11. minutu, kada je centaršut Safeta Sušića u gol glavom sproveo Predrag Spasić, kome je to bio i jedini pogodak u reprezentativnom dresu.

“Trikolori” su ponovo stekli gol prednosti u 68. minutu, kada je Frank Soze rezantnim udarcem sa ivice kaznenog prostora matirao nemoćnog Ivkovića.

Preokret na terenu uneo je sa klupe Dejan Savićević. Najpre je asistirao Safetu Sušiću za izjednačenje u 76. minutu, da bi samo sedam minuta kasnije centaršutem omogućio Draganu Stojkoviću da volejom postigne jedan od najlepših golova u svojoj reprezentativnoj karijeri.

Na ovoj utakmici Dragan Stojković je postao istinski vođa i lider tima koji će dve godine kasnije nesrećno biti eliminisan od Argentine nakon penala u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!