This Day in History: 1988-10-19

“Plavi” osvojili vredan bod protiv Škota na Hampden Parku

Na današnji dan, 19. oktobra 1988. godine, fudbalska reprezentacija Jugoslavije osvojila je vredan bod na startu kvalifikacija protiv Škotske (1:1) u Glazgovu.

Utakmica je odigrana pred više od 42.000 navijača škotskog tima, koji je nošen hukom sa tribina, već od prvog minuta silovito krenuo ka golu Tomislava Ivkovića.

U 19. minutu, Mo Džonston, legendarni plavokosi centarfor Seltika i Glazgov Rendžersa, doveo je “suknjice” u vođstvo. Inače, Moris ‘Mo’ Džonston je prelaskom u redove “policajaca” postao jedan od retkih igrača koji su nakon Drugog svetskog rata i velike eskalacije navijačke i verske netrpeljivosti nastupali za ljute rivale Seltik i Rendžers. Navijači Rendžersa se nikada nisu pomirili sa njegovim dolaskom, a Džonston je posebno bio omražen nakon jednog derbija kada se pred protestantima prekrstio. Navijači Rendžersa nisu “računali” golove koje je postizao u plavom dresu, a često je izbijala i tuča na tribinama ukoliko bi neko proslavio njegov pogodak.

“Plavi” su uspeli da ostanu neporaženi zahvaljujući golu Srečka Kataneca u 37. minutu.

Posle dva velika razočaranja, Jugosloveni su u ovom ciklusu bili krajnje odgovorni i borbeni i na finalni turnir plasirali su se kao prvi u grupi 5, sa šest pobeda i dva remija, bez ijednog poraza u duelima protiv Škotske, Francuske, Norveške i Kipra. Nijedna druga evropska selekcija nije tako impresivnim učinkom došla do vize za Svetsko prvenstvo 1990. godine.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!